Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, актуальні питання.

опубліковано 11 червня 2020 о 17:27

11 червня 2020 року у Новоукраїнському управлінні Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» тему: «Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки».

На питання платників податків відповідав заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Новоукраїнського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Ігор Яровенко.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань:

Яка ставка податку та порядок обчислення податкових зобов'язань?

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня за 1 кв. метр бази оподаткування.

Також, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), мають сплатити додатково 25 тис. грн. у рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податкунадсилаються (вручаються) платнику контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Чи сплачують податок власники дитячих будинків сімейного типу?

Відповідно до пп. 266.2.2 п. 266.2. ст.266 Податкового кодексу України, будівлі дитячих будинків сімейного типу не є об’єктом оподаткування, тобто, власники даних будинків не сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Які терміни сплати податку?

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку сплачується:

- фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

- юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Податок сплачується за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування.

Яким чином провести звірку нарахованих сум податку?

Платники мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних.

Якщо, під час звірки виявлено розбіжності між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

 

Новоукраїнське управління ГУ ДПС у Кіровоградській області