Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Гайворонській ДПІ відбулась „гаряча лінія” з питань декларування доходів громадян

опубліковано 24 березня 2020 о 09:53

У п'ятницю, 20 березня 2020 року в Гайворонській ДПІ Голованівського управління Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році».

З платниками податків спілкувалась головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Голованівського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Ніна Стус.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які надійшли від платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

Які граничні строки подання декларації та сплати податкового зобов’язання?

У зв`язку з заходами спрямованими на запобігання виникнення коронавірусної хвороби (COVID-19) та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій 17.03.2020 року Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект 3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

Законопроєктом внесено зміни щодо граничного терміну подання декларації, подовжено до 01 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи. Суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до 01 жовтня 2020 року.

Чи має право платник податку ФО подати уточнюючу декларацію на податкову знижку, якщо було виявлено сумивитрат, що не були враховані при поданні?

Якщо були виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані при поданні річної податкової декларації, для реалізації свого права на податкову знижку платник податку може подати уточнюючу декларацію до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

 Що необхідно для подання декларацій в електронній формі?

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн необхідно насамперед отримати електронний цифровий підпис (так званий електронний ключ), який видається Акредитованими центрами сертифікації ключів. Перелік таких центрів можна знайти у відкритій частині «Електронного кабінету». Далі авторизуємося за допомогою особистого електронного ключа в «Електронному кабінеті», отримуємо відомості про доходи з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків. Після отримання відповіді від ДПС переходимо до заповнення декларації.

Куди подається податкова декларація про майновий стан і доходи?

Фізична особа - платник податку подає декларацію за звітний податковий період у встановлені Кодексом строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою, тобто за місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в контролюючому органі.

У разі якщо платник податку, відповідно до норм чинного законодавства, зобов’язаний (має право) надати річну декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), то ця форма звітності все одно подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Окрім того, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, то вона все одно повинна подавати декларацію до податкового органу за попередньою податковою адресою.

Яка відповідальність за неподання декларації фізичною особою?

Відповідальність за затримку платежу у вигляді суми податкового зобов'язання до платника податку може бути застосовано штраф у розмірах, визначених ст. 126 ПКУ. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня.

За неподання або несвоєчасне подання Декларації про доходи  Декларації платника податку – фізичну особу може бути притягнуто до:

• адміністративної відповідальності за ст. 1641 КпАП;

• фінансової відповідальностізап. 120.1 ПКУ

 Голованівське управління ГУ ДПС у

Кіровоградській області