Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтернет-конференція на тему: «Зміни у застосуванні РРО. Запровадження програмних РРО»

опубліковано 13 грудня 2019 о 14:35

12 грудня 2019 року на інтернет-порталі "Кіровоград24" відбулася інтернет-конференція із начальником відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту ГУ ДПС у Кіровоградській області Набієвою Наталією Миколаївною щодо змін у застосуванні РРО та запровадженні програмних РРО. Пропонуємо для ознайомлення питання, що надійшли, та відповіді на них. 

Питання 1. Доброго дня! Допоможіть розібратися, коли все таки й для кого застосування РРО стане обов'язковим?

Відповідь. Доброго дня! З 19 квітня 2020 стане обов’язковим застосування РРО для ФОП - платників єдиного податку 2 - 4 груп: незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищує 1 млн гривень; які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; які здійснюють реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я. 

Зверніть увагу, що підприємці, які надають платні послуги в сфері охорони здоров'я з 19.04.2020 мають використовувати РРО. Раніше в них не було такого обов'язку.

 З 20 жовтня 2020 до них приєднаються ФОПи 2 - 4 груп, які:

 •торгують або надають послуги через Інтернет;

•торгують ювелірними виробами;

•продають уживані товари в магазинах (група 47.79 КВЕД);

•ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування (крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу);

•турагенства і туроператори;

•готелі та подібні місця тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

•реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках);

•реалізація деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, який затвердить Кабмін.

З 1 січня 2021 року всі ФОП - платники єдиного податку повинні будуть застосовувати РРО, крім:

•платників єдиного податку І групи;

•ФОП, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі (фрілансери);

•здійснення операцій, визначених ст. 10 Закону про РРО та наведених в Переліку № 1336, але із застосуванням розрахункової книжки та КОРО.

•торгівля на ринку власними вживаними речами або продуктами власного підсобного господарства (повний перелік містить оновлена Законом № 128 ст. 9 Закону про РРО).

 

Питання 2. Таке питання: чи зобов'яжуть всіх ФОПів вести облік товарних запасів?

Відповідь. Ні. На сьогодні та до 19.04.2020 облік не ведуть ФОПи-єдинники, які не зареєстровані як платники ПДВ.

З 19.04.2020 облік не ведуть ФОП-єдинники, які не зареєстровані як платники ПДВ, за виключенням підприємців, які здійснюють діяльність з реалізації:

•технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;

•лікарських засобів і виробів медичного призначення;

•ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Тобто Закон зобов'язує вести облік товарів лише ці категорії підприємців. Крім того, вони зобов'язані зберігати документи в місці продажу і на вимогу контролюючого органу одразу надати для перевірки.

 

Питання 3. Чи доведеться ІT-спеціалістам, дизайнерам та іншим фрілансерам використовувати РРО?

Відповідь. Ні. Тому що РРО застосовується при здійсненні безготівкових розрахунків за допомогою платіжних карток, QR-коду або інших форм електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо. При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується. 

 

Питання 4. Важливий нюанс: поясніть, як працювати з програмним РРО за відсутності Інтернету?

Відповідь. РРО працюватимуть у режимі офлайн протягом 36 годин. У цей період розрахунковим документам будуть присвоюватися фіскальні номери з діапазону, сформованого фіскальним сервером. Номери з цього діапазону попередньо резервуватимуться. Протягом години після відновлення зв'язку копії створених в режимі офлайн розрахункових документів передаються на сервер податкової.

 

Питання 5. Доброго дня! Чи збільшаться розміри штрафів для підприємців?

Відповідь. Так. Розміри штрафу збільшено. Так, штраф за невидачу чека, непроведення операцій через РРО, проведення на неповну суму вартості проданих товарів з 19 квітня 2020 збільшено з 1 грн до 10% від вартості товару/послуги - за перше порушення, за наступне порушення протягом року - 50% (замість 100%).

З 1 жовтня 2020 року:

•100 % вартості проданих з порушеннями товарів - за порушення, вчинене вперше;

•150 % вартості проданих з порушеннями товарів - за кожне наступне вчинене порушення.

 

Питання 6. Вітаю! А як працюватиме норма про «кешбек»? Чи є взагалі «запобіжники», які не дозволять споживачам зловживати своїм правом або використовувати цю систему у нечесній конкурентній боротьбі?

Відповідь. Нові правила навпаки роблять підприємця більш захищеним від подібних ризиків. Податкова і зараз зобов'язана реагувати на письмові заяви покупців і перевіряти «нефіскальні» чеки. Що це означає? От ви прийшли до магазину, зробили покупку і отримали чек. Але цей чек залишився тільки для вас і продавця, а до податкової інформація про нього не була надіслана. Це і є нефіскалізований чек. Як це робиться, інше питання. Але навіщо так робиться, цілком зрозуміло – аби приховати реальні обороти.

Так от сьогодні покупець також може поскаржитися, якщо отримав такий нефіскальний чек. Але зараз немає електронної системи, в якій такі заяви фіксуються.Отже залишаються можливості для маніпуляцій. Часом ідентифікувати такого заявника та оцінити обґрунтованість його скарги контролюючим органам набагато складніше.

Норма про кешбек почне застосовуватись з жовтня наступного року. Тоді будь-який заявник, що інформує про отримання нефіскального чеку, має ідентифікувати себе через власний електронний кабінет платника податків. Тобто, такий покупець фактично погоджується із тим, що податкова служба буде перевіряти не лише правомірність дій продавця по відношенню до нього, але, в першу чергу – оцінювати достовірність документів, доданих до скарги. А це зводить до мінімуму ризики можливих маніпуляцій із підробкою документів чи навмисним викривленням інформації. Будь-яка компенсація можлива лише після стягнення санкцій. Вартість товару, чек на який можна буде оскаржувати, стартуватиме від 850 грн, в тому числі, щоби запобігти спробам «затролити» підприємців. І, до речі, застосування саме програмних РРО буде ще одним запобіжником від можливих маніпуляцій з кешбеком.

При застосуванні програмних РРО фіскалізація чеку відбуватиметься на сервері ДПС. Тому перевірка полягатиме не просто у розгляді факту подання якогось чеку продавцем, а у доведенні факту його нереєстрації чи викривлення. При виявленні розбіжностей податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення. Для цього доведеться проаналізувати багато додаткової унікальної інформації. Зокрема, попередні та наступні чеки, видані таким продавцем в той же день, відповідність їх фіскальних номерів, накладання цифрового підпису при їх реєстрації. Отже застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде просто неможливо!

 

Питання 7. Чи треба купувати принтер для того, щоб користуватися програмним РРО в смартфоні?

Відповідь. Вам необов’язково купувати принтер. Програмний РРО видаватиме електронний чек і передаватиме інформацію про операції на сервер податкової.

 

Питання 8. Чи потрібно буде реєструвати програмне РРО у податковій?

Відповідь. Це можна зробити онлайн. Програмне РРО - це софт, який можна встановити на гаджет за тим же принципом, що і звичайні програми на смартфон. Реєструвати їх можна буде онлайн, в електронному кабінеті.

 

Питання 9. Я ФОП (айтішник) і маю договір з іншим ФОПом про надання послуг. Чи маю я використовувати РРО?

Відповідь. Айтішники, юристи, консультанти інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати РРО в разі: якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом або якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця.