Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роман Грущак: для фізичних осіб-підприємців змінено «правила гри»

, опубліковано 23 липня 2020 о 08:15

Як зазначив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області Роман Грущак під час інтерв’ю місцевому телеканалу «ТТV», станом на 01 липня 2020 на обліку в податкових органах області перебувають майже 34 тисячі фізичних осіб – підприємців, з них 23 тисячі осіб провадять діяльність на спрощеній системі оподаткування та 11 тисяч - на загальній.

Для цієї категорії суб’єктів господарювання передбачено ряд змін до чинного законодавства щодо провадження підприємницької діяльності.

Так, з 02 квітня 2020 року внесено зміни до п.291.4 ст.291 Податкового кодексу та збільшено граничні обсяги доходу для платників єдиного податку:

першої групи – з 300 тис. грн до 1 млн грн;

другої групи – з 1,5 млн грн до 5 млн грн;

третьої групи – з 5 млн грн до 7 млн гривень.

25 травня 2020 року набув чинності Закон України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», яким внесено зміни в оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців, зокрема:

- для звітності з ПДВ запроваджується єдиний звітний період – календарний місяць (у тому числі для платників єдиного податку);

- зменшується з 15-ти до 10-ти днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 відс. може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3 відсотки.

- обмежується поширення пільги у вигляді земельного податку на платників єдиного податку 1-3 груп при наданні нерухомого майна в оренду;

- встановлюється, що анулювання реєстрації єдиного податку можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень.

Для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування виключено з переліку об’єктів, які не підлягають амортизації, вантажні автомобілі, а також уточнено перелік витрат в частині витрат на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, витрат на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів.

У то же час, збільшено у 2 рази штрафи для платників податків за окремі порушення у сфері адміністрування податків, зокрема, за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій – з 170 до 340 гривень.