Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи вважаються ліцензія на виробництво алкогольних напоїв та ліцензія на оптову торгівлю пивом, отримані до набуття чинності Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX безстроковими?

опубліковано 29 грудня 2022 о 08:31

Відповідно до частини восьмої статті 2 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон № 481), виробництво алкогольних напоїв здійснюється суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форм власності за наявності відповідної ліцензії.

Згідно з частиною першою статті 15 Закону № 481 оптова торгівля на території України алкогольними напоями здійснюється за наявності у суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями.

Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

3 01 січня 2022 року набрали чинності зміни, внесені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-Ш «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», зокрема, до Закону № 481.

Частиною першою статті 4 Закону № 481 встановлено, що річна плата за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного, плодового, зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, пального та для суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) первинного виноробства в розмірі 780 гривень.

Ліцензії видаються безстроково, а плата за них справляється щорічно (частина друга статті 4 Закону № 481).

Ліцензії на право оптової торгівлі видаються терміном на п'ять років уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади оптової торгівлі, а за відсутності місць оптової торгівлі - за місцезнаходженням суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) або місцезнаходженням постійного представництва (частина дванадцята статті 15 Закону № 481).

Отже, ліцензії на виробництво алкогольних напоїв, які видані органом ліцензування, починаючи з 01.01.2022 року є безстроковими.

Ліцензії на виробництво алкогольних напоїв, видані до 01.01.2022, діють протягом 5 років, за умови внесення щорічної плати, у разі закінчення терміну дії ліцензії, для отримання нової ліцензії на виробництво, яка буде безстроковою, СГ необхідно звернутись до органу ліцензування із заявою та переліком документів визначених Законом № 481.

Термін дії ліцензій на оптову торгівлю, зокрема, алкогольними напоями залишився без змін та становись 5 років. У разі закінчення терміну дії ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями СГ необхідно звернутись до органу ліцензування із заявою для отримання нової ліцензії, порядок отримання нової ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями не змінився.

 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області