Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Новомиргородській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 26 серпня 2024 о 15:38

22 серпня 2024 року , за участі начальника Новомиргородської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Кіровоградській області Світлани ЧОРНОЇ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповіла на питання стосовно правил декларування громадянами своїх минулорічних  доходів. 

Публікуємо до вашого відома питання та відповіді на них, що прозвучали під час сенсу телефонного зв’язку.  

Чи буде об’єктом декларування нерухомість, отримана у спадок від померлого батька? 

Податковим кодексом передбачено, що у випадку успадкування нерухомості членом сім’ї першого та другого ступеня споріднення податок з доходів фізичних осіб не утримується і декларація не подається.

Наразі членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення фізичної особи (з метою оподаткування) вважаються: її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи ( у тому числі усиновлені), її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і батька, онуки. 

Чи потрібно мені подавати декларацію якщо упродовж 2023 року суміщав роботу  на 2-х підприємствах?

 Ні, якщо трудові відносини були оформлені належним чином, згідно діючого законодавства. Адже роботодавці, які виплачували дохід мали статус податкового агента і на них покладено обов’язок  утримувати належні суми податку із нарахованих доходів та своєчасно перераховувати їх до бюджету.  

 Які терміни встановлені для подання декларації?

Нормами Податкового кодексу України встановлено два терміни подання декларації для різних категорій платників. Одна категорія – це громадяни, які отримували доходи і мають про них повідомити в декларації та сплатити належну суму податку, у обов’язковому порядку. Для них граничний термін подання декларації – не пізніше 1 травня 2024 року. Інша категорія платників, це особи, які хочуть скористатися правом на податкову знижку. Саме вони мають право подавати декларацію впродовж 2024 року щодо витрат понесених у 2023 році на встановлені нормами ПКУ цілі.

 Чи можна подати декларацію, не відвідуючи податкову?

Платник має на вибір декілька варіантів подання декларації. Перший – це подати декларацію особисто. Другий – направити по пошті. При цьому, слід врахувати, що таке відправлення має бути з описом вкладеного та повідомленням про вручення. Крім того, лист має бути відправленим не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. І третій варіант – це використання засобу електронного зв'язку. Тобто, платник через сервіс «Електронний кабінет» має можливість заповнити декларацію не виходячи з дому та перевіривши її направити до контролюючого органу. 

 Чи можна у податковій службі отримати консультацію щодо порядку заповнення декларації?

 Так. У нашій області функціонують 21 Центр з обслуговування платників податків, де можна отримати консультацію стосовно порядку заповнення декларації. Окрім того консультацію можна отримати за номером «гарячої телефонної лінії » 0800501007. 

 Я вже подав декларацію, але тепер виявив у ній помилку. Яким чином можна внести зміни? 

 Помилки виправляються за загальновстановленими для податкових декларацій правилами. Якщо платник виявив помилку до закінчення граничного терміну подання Декларації, то він може подати нову Декларацію з відміткою "звітна нова". 

Якщо ж таку помилку виявлено  після закінчення граничного терміну, то слід подати  уточнюючий розрахунок. 

.