Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Компаніївська ДПІ: проведено практикум з громадянами-платниками податків щодо використання можливостей мобільного застосунку «Моя податкова»

опубліковано 26 серпня 2024 о 15:36

В ході заняття було зазначено, що ДПС України надає зручні інструменти дистанційного спілкування з податковими органами, отримання податкової інформації та сплати податків. Такі сучасні інформаційні технології задовольняють запити платників у будь-якому куточку України та за її межами. З метою більш зручного використання мобільних технологій ДПС України створено мобільний додаток «Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для платників,  а також сплати податків з використанням платіжних систем. Стосовно оформлення податкової знижки було зауважено, що підстави для її нарахування із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача)), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з Декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

Право на отримання податкової знижки мають або платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). При цьому особа, яка хоче отримати виплату, повинна: 

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- не бути приватним підприємцем.

 Щоб оформити податкову знижку на навчання необхідно надати наступні документи: 

- декларацію про майновий стан і доходи;

- копію паспорту особи, яка подає декларацію;

- копію реєстраційного номера облікової картки платника податків особи, яка подає декларацію;

- копію паспорту/свідоцтва про народження здобувача освіти;

- довідку із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період;

- копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;

- довідку про заробітну плату (форма–3) за звітний період, з обов’язковим включенням  сум  податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є;

- копію документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;

- заяву на перерахування коштів;

- копію договору про навчання у відповідному закладі освіти.

Фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.

Якщо ж таке право не реалізується цьогоріч, то на наступні роки таке право не переноситься.

Одним із інструментів, які дозволяють подати декларацію для оформлення податкової знижки є мобільний додаток «Моя податкова».

Під час заняття присутніх було проінформовано щодо:

- Складових, які включає в себе додаток «Моя податкова»;

- Цілей, які переслідувались при створенні мобільного застосунку «Моя податкова»;

- Призначення окремих сервісів застосунку «Моя податкова». 

- Нових функції для ФОП, що присутні у додатку «Моя податкова». 

 надано роз’яснення щодо:

- інтернет-ресурсів, які дозволяють завантажити мобільний додаток «Моя податкова»;

- способів авторизації в застосунку;

- інформації, яку можна отримати засобами вказаного додатку. 

Підсумовуючи практикум, було зазначено, що вже більш ніж 70 тисяч користувачів завантажили додаток «Моя податкова», отримують послуги у смартфоні, не витрачаючи часу на відвідування податкової. Кожен з бажаючих може обрати для себе зручний засіб отримання податкової інформації в електронному вигляді, інструментів ведення власного бізнесу, який заощадить  робочий час, забезпечить дистанційне спілкування громадян і представників бізнесу з фахівцями територіальних органів ДПС.

 


Компаніївська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області