Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Онуфріївській ДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Податкова знижка за навчання. Порядок подання податкової декларації»

опубліковано 23 травня 2024 о 08:38

В Онуфріївській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області відбувся черговий  сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Податкова знижка за навчання. Порядок подання податкової декларації». На запитання платників податків відповідала очільниця Онуфріївської ДПІ Тетяна Єрмакова.

Під час «гарячої лінії» посадовець поінформувала, що  громадяни України можуть повернути собі частину витрат за навчання у вигляді податкової знижки. При розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе та/або члена сім'ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір'ю, батьком-вихователем, матір'ю-вихователькою.

Додзвонювачі дізналися, що для отримання знижки необхідно: заповнити, та подати до 31 грудня за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи. У декларації вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Після отримання декларації визначається сума, що підлягає поверненню, яка  громадянам перераховується протягом 60 днів поштовим переказом або на банківський рахунок.

Платникам також було надано роз’яснення, що якщо сплату здійснено через банківські сервіси Приват 24/7, Ощад 24 інші, то роздрукована платіжна інструкція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа – є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, та печаткою банку вона не завіряється.

Податківець також розповіла, що за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку. Також  зазначила, що для подання декларації можна скористатись мобільним застосунком «Моя податкова».