Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В приміщенні Гайворонської ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему : "Податкова знижка для фізичних осіб"

опубліковано 10 травня 2024 о 14:44

В приміщенні Гайворонської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 10.05.2024 року в.о. начальника Гайворонської ДПІ Оксаною КАРПЕНКО було проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему :  «Податкова знижка для фізичних осіб . Подання декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки через Електронний кабінет платника».

Питання, які задавалися платниками під час сеансу:

1. Добрий день. Хто має право на податкову знижку?

Відповідь. Доброго дня! Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у визначених законодавством випадках. Тобто, громадяни можуть повернути собі частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого ними із заробітної плати. Згідно зі статтею 166 податкового кодексу України, скористатися податковою знижкою мають право:

Резиденти України, громадяни України або особи з іноземним громадянством, які перебувають на території нашої країни більше, ніж 183 дні протягом усього року;

Особи, які понесли певні витрати, пов'язані з придбанням товарів, послуг або оплатою робіт резидента (фізичної або юридичної особи), що мають документально зафіксовані підтвердження. Якщо ви оплатили навчання своєї дитини в закордонний учбовий заклад, права на податкову знижку ви не маєте;

Особи, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які платять податок з доходів фізичних осіб. Якщо ви є фізичною особою підприємцем (ФОП), ви не маєте права на податкову знижку, оскільки не платите податок з доходів фізичних осіб.

2. Доброго дня! Хто може отримати податкову знижку за навчання?

Відповідь. Доброго дня!  Право на податкову знижку за навчання мають здобувачі освіти, батьки здобувачів освіти або їх усиновлювачі, чоловік або дружина здобувача освіти, які є громадянами України та платниками податків. Особа, яка навчається в українському закладі дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти на контрактній формі навчання, або член його сім’ї першого ступеня споріднення, має право на певну компенсацію вартості  таких освітніх послуг, тобто податкову знижку на навчання, якщо  сплачувались кошти на користь цих закладів. Отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить із неї загальнодержавний податок на доходи.

3.Добрий день. Як надається податкова знижка?

Відповідь. Доброго дня! Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року. Для цього необхідно включно до 31 грудня року, наступного за звітним,  подати річну декларацію. У декларації вказуються, зокрема, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум. Хочу зауважити, що якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. Тобто, щоб отримати податкову знижку за навчання за 2023 рік, ви маєте подати декларацію включно до 31 грудня 2024 року, в якій відобразити такі  витрати за 2023 рік, й держава компенсує вам частину витрат. Якщо ж ви не встигнете  і таку декларацію подасте  вже у 2025 році, вказавши витрати за 2023 рік, право на її отримання ви втрачаєте.

4.Добрий день.  Які документи потрібні для оформлення податкової знижки за навчання

Відповідь. Доброго дня! Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи: 

 - декларація про майновий стан і доходи;

- копія паспорта особи, яка подає декларацію;

- копія реєстраційного номера облікової картки платника податків особи, яка подає декларацію;

- копія паспорта/свідоцтва про народження здобувача освіти;

- довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період;

- копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;

- довідка про заробітну плату (форма – 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є;

- копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;

- заява на перерахування коштів;

- копія договору про навчання у відповідному закладі освіти. 

5.Добрий день. Як подати декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді ?

Відповідь. Доброго дня! Перейдіть за посиланням Електронний кабінет платника (tax.gov.ua) та оберіть спосіб, за яким Ви увійдете в свій Кабінет або завантажте мобільний застосунок «Моя податкова». Алгоритм дій щодо подання зазначеної декларації такий: - оберіть подати декларацію про майновий стан і доходи; - вкажіть суму витрат відповідного виду; - зазначте реквізити банківського рахунку; - прикріпіть документи в електронному вигляді( додатки можуть бути подані як у pdf форматі або фото) - зберігайте, підписуйте і відправляйте.

6.Добрий день. Куди подається декларація платниками, що мають статус ВПО:

Відповідь. Доброго дня! Платник податків - внутрішньо переміщена особа, зобов’язаний подати до податкової інспекції за місцем фактичного проживання/перебування Заяву за формою № 5ДР та пред’явити при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Після цього можна подавати Декларацію до цієї податкової інспекції. УВАГА! Однак, якщо такі дії не здійснено, то Декларація подається за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.

7.Добрий день. За які витрати можна отримати податкову знижку?

Відповідь. Доброго дня! Повний перелік таких витрат визначається пунктом 166.3. ПКУ. Зокрема, до цього переліку входить сума витрат на сплату страхових внесків за Договорами довгострокового страхування життя наступним чином:   Якщо договір укладено на власну користь, то максимальний розмір Страхової Премії, яку можна включити до витрат для отримання податкової знижки, розраховується за формулою: розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб помножити на коефіцієнт 1,4 та округленого до найближчих 10 – ти  гривень та помноженого на кількість повних місяців дії договору. На прикладі 2023 року такий максимум складає 45 120 грн. (2 684 грн. * 1,4 * 12 міс.). ·      Якщо договір укладено на користь члена сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, батьки, діти), то максимальний розмір Страхової Премії, яку можна включити до витрат для отримання податкової знижки, складає 50% від розрахованої вище суми на кожного застрахованого члена сім’ї. На прикладі 2023 року це 22 560 грн. (45 120 грн. * 0,5).

8.Добрий день. Строк для звернення за податковою знижкою?

Відповідь. Доброго дня! Протягом календарного року, наступного за тим, за який подається декларація про доходи та зазначаються витрати, що враховуються для розрахунку податкової знижки (наприклад: витрати за 2023 рік можна подати впродовж 2024 року). ВАЖЛИВО! Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався  правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься п.п.166.4.3 Податкового кодексу України Реалізувати право на отримання податкової знижки  можливо подавши декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису через «Електронний кабінет» на веб сайті Державної податкової служби України 

9.Добрий день. Хто має право на отримання податкової знижки за користування іпотечним житловим кредитом?

Відповідь. Доброго дня! Отримати податкову знижку за користування іпотечним житловим кредитом можна за наявності наступних умов:

Користувач іпотечного житлового кредиту є громадянином України та не зареєстрований в органах ДФС як суб’єкт підприємницької діяльності.

Відповідно до пп. 166.4.1. п. 166.4. ст. 166 Податкового кодексу України податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Відповідно до п. 175.1. ст. 175 Податкового кодексу України користувач іпотечного житлового кредиту має право на отримання податкової знижки, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання (згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла).

Розмір річної заробітної плати (оподаткованого доходу) платника податків є вищим суми податкової знижки (враховується заробітна плата із вирахуваннями ЄСВ, обов’язкових страхових Накопичувального фонду та до недержавного пенсійного фонду).

Об’єкт іпотеки не було відчужено протягом звітного податкового року.

10.Добрий день. Які документи необхідні для отримання податкової знижки за користування іпотечним житловим кредитом?

Відповідь. Доброго дня! Для отримання податкової знижки необхідно подати до органу державної фіскальної служби наступні документи:

Копію паспорта платника податків з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати) щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит

Копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (крім фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта)

Довідку про доходи за формою №3

Кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки. У кредитному договорі обов’язково повинно зазначатись, що його видано на придбання (будівництво) житла. Позика повинна бути видана лише банком, а строк кредиту не повинен бути менше 5 років

Відповідні платіжні документи, в яких чітко визначено суму сплачених процентів за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з печаткою про перерахування коштів через касу, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів)

Податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Порядок заповнення та подання податкової декларації регулюється Інструкцією щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859. Декларацію необхідно подати до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації до 31 грудня року, наступного за звітним (тобто декларація про доходи за 2023 рік подається до 31 грудня 2024 року). Слід зазначити, що у разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. При цьому, за вибором платника декларація може бути подана в один із таких способів: 

особисто або уповноваженою на це особою;

надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

 

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області