Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександрівська ДПІ: проведено зустріч з керівництвом Олександрівської селищної ради

опубліковано 25 січня 2024 о 09:34

За участі начальника Олександрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Олега Шеремета 23 січня відбулася зустріч з керівництвом Олександрівської селищної ради Кропивницького району та керівником фінансового відділу Олександрівської селищної ради. На заході обговорювалися питання:

- підходів до виконання планових показників надходжень до бюджету територіальної громади у 2024 році;

- співпраці органів місцевого самоврядування з податковими органами та платниками податків;

- можливості бюджету громади щодо виділення коштів у вигляді субвенції з бюджету селищної територіальної громади державному бюджету для удосконалення форм і методів адміністрування податків та налагодження партнерських відносин з платниками.

Зокрема, на засіданні розглядалось питання співпраці, спільних дій та контролю правоохоронних, контролюючих органів за участі органів місцевого самоврядування за окремими категоріями громадян, які систематично здійснюють господарську діяльності без державної реєстрації як суб’єктів господарювання (зокрема, послуг таксі), що є обов’язковою умовою здійснення усіх видів підприємницької діяльності, запорукою законності її ведення та сплатою останніми належних податків. 

Крім того, керівник Олександрівської ДПІ нагадав присутнім, що з 1 січня 2024 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році. З метою належного інформування платників та поширення інформації стосовно декларування доходів керівник податкової запропонував довести до підпорядкованих структурних підрозділів та виконавчих органів селищної ради, в тому числі і до старостів старостинських округів, наступну інформацію.

У 2024 році діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкція щодо її заповнення. Оновлена редакція затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Декларація про майновий стан і доходи подається відповідно до ст. 179  Кодексу у такі строки:

фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, – подають до 01 травня року, наступного за звітним;
громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації, – до 01 травня року, наступного за звітним;
фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності – протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням;
резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду; 
фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.
Наприкінці зустрічі учасники задавали питання та отримували відповіді.