Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новомиргородській ДПІ проведено практикум

опубліковано 23 грудня 2022 о 13:53

В приміщенні Новомиргородської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 21.12.2022 року проведено практикум з громадянами з питання користування електронним кабінетом платника податків

при поданні звітності в електронному вигляді через електронний кабінет та зокрема при заповненні декларації про отримання податкової знижки за 2021 рік.

Під час зустрічі присутні отримали відповіді на наступні питання:

Як користуватись електронним кабінетом платнику- фізичній особі?

Подати декларацію можна засобами електронного зв’язку, скориставшись сервісом  «Електронний кабінет»,  вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

Крім цього,  Головне управління ДПС у Кіровоградській області повідомляє, що доступ до відкритої (загальнодоступної) частини Електронного кабінету мають усі користувачі без використання електронних довірчих послуг.

Доступ до приватної частини (особистого кабінету) надається користувачам після проходження електронної ідентифікації за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації та відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги», Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 року № 749.

Відкрита (загальнодоступна) частина Електронного кабінету забезпечує можливість отримання користувачем інформації, яка відповідно до законодавства є відкритою та підлягає оприлюдненню.

Приватна частина (особистий кабінет) Електронного кабінету забезпечує надання платнику податків послуг, перелік яких визначено пунктом 421.2 ст. 421 глави 1 розділу II Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Усі подані платником податків документи, звернення, заяви, листи відображаються у приватній частині (особистому кабінеті) Електронного кабінету та завантажуються до інформаційних ресурсів ДПС.

Користувачами Електронного кабінету є:

відкритої частини:

фізичні та юридичні особи, які мають вільний доступ до мережі Інтернет;

приватної частини (особистого кабінету):

платники податків, які здійснили вхід після проходження електронної ідентифікації за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації та відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги»;

Подати декларацію можна засобами електронного зв’язку, скориставшись сервісом  «Електронний кабінет»,  вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

Доступ до приватної частини (особистого кабінету) надається користувачам після проходження електронної ідентифікації за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації та відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги», Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 року №749.

Яким чином узгоджується з податковим органом подання звітності в електронному вигляді?Як переглянути поданий звіт?

Електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється без укладення відповідного договору.

Тобто, платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі.

У приватній частині Електронного кабінету, в залежності від типу платника (юридична особа, ФОП, громадянин, тощо) надається доступ, зокрема, до перегляду та друку раніше поданої звітності.

У меню «Перегляд поданої звітності» користувачам Електронного кабінету створена можливість перегляду раніше поданої податкової, пенсійної та статистичної звітності до ДПС, незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків.

За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів, поданих у відповідному звітному періоді. Звітний період (місяць, квартал чи рік) визначається двома параметрами – роком та місяцем.

Перегляд конкретного звіту здійснюється подвійним натисненням лівої кнопки миші, формується pdf-файл звіту зі всіма додатками.

Які документи необхідно подати разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи ФО – платнику податку оформлення податкової знижки на навчання

Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи:

декларація про майновий стан і доходи;

копія паспорта особи, яка подає декларацію;

копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію;

копія паспорта/ свідоцтва про народження здобувача освіти;

довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період;

копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;

довідка про заробітну плату (форма – 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є;

довідка про склад сім’ї з органу місцевого самоврядування;

копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;

заява на перерахування коштів;

копія договору про навчання у відповідному закладі освіти. 

Сума, що має бути повернута платнику податку як знижка на навчання, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації