Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новомиргородській ДПІ проведено зустріч з громадянами-одноосібниками

опубліковано 25 листопада 2022 о 12:41

В приміщенні Новомиргородської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 23.11.2022 року проведено зустріч з громадянами - одноосібниками з питання декларування доходів за 2021 рік та перспектив оподаткування в 2023 році. Під час зустрічі присутні отримали відповіді на наступні питання:

Які зміни чекають на громадян, що одноосібно оброблюють свої земельні паї в 2023 році?

З 1 січня 2023 року запрацюють зміни до Податкового Кодексу, внесені Законом № 1914-IX від 30.11. 2021 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень"

Документ спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування.

Зокрема, передбачено запровадження мінімального податкового зобов’язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення, за винятком, зокрема, ділянок членів дачних та садівничих кооперативів, сільгоспугідь громадян у межах населених пунктів, земель на окупованій території або на лінії розмежування на період проведення ООС.

Мінімальне податкове зобов'язання направлене на детінізацію сільськогосподарської діяльності. Його доведеться платити тим землевласникам та землекористувачам, що сплачують з 1 га податків менше ніж 5% від грошової оцінки землі (орієнтовно 1500 грн).

Що входить у розрахунок МПЗ:

податок на землю;

податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці;

податок на доходи фізичних осіб;

військовий збір із зарплати найманих працівників.

Якщо сплачена сума з 1 га землі менша за МПЗ – різницю потрібно доплатити до бюджету.

Як зміниться декларація про доходи в 2023 році?

Форму Декларації про майновий стан і новими доходи доповнено додатками:

Додаток Ф4. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

Додаток МПЗ. Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Якщо земельний пай в оренді,хто сплатить мінімальне податкове зобов’язання?

Якщо договір оренди укладено та зареєстровано в установленому законом порядку, мінімальне податкове зобов’язання сплатить орендар.