Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Компаніївській ДПІ проведено практикум з питань оформлення трудових відносин

опубліковано 25 листопада 2022 о 10:53

У Компаніївській ДПІ проведено практикум з вивчення громадянами-платниками податків окремих питань оформлення трудових відносин. Громадяни здобули практичні навички подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту(Далі – Повідомлення) в електронному вигляді засобами ІТС «Електронний кабінет». Насамперед платників було проінформовано, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України –  ст.24 Кодексу законів про працю України.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015  № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» із змінами і доповненнямиПовідомлення подається наступними способами:

- безпосередньо власником підприємства, установи чи організації;

- уповноваженим органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації);

- резидентом Дія Сіті.

Документ має подаватися в електронному вигляді з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Якщо в роботодавця відсутня можливість надіслати повідомлення онлайн, ДПС прийме паперовий варіант документу, доповнений електронною копією. Оновлена форма Повідомлення включає 14 реквізитів:

  1. Тип повідомлення: початкове чи скасовуюче;

  2. Код ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта;

  3. Найменування / прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) страхувальника;

  4. Порядковый номер;

  5. Категорія працівника: 1) наймані працівники за основним місцем роботи; 2) працівники за сумісництвом; 3) гіг-спеціалісти за гіг-контрактом; 4) працівники на підставі цивільно-правових договорів;

  6. Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта;

  7. Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності)

  8. Прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) застрахованої особи

  9. Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту;

  10. Дата видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту;

  11. Дата початку роботи/початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом;

  12. Дата формування повідомлення у страхувальника;

  13. Керівник (уповноважена особа): реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта; Власне ім'я та ПРІЗВИЩЕ;

  14. Головний бухгалтер (особа, відповідальна за ведення бухгалтерського обліку): реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта*); Власне ім'я та ПРІЗВИЩЕ.

Для подання  Повідомлення в електронному вигляді   здійснюється  вхід до Електронного кабінету за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Доступ до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID).

Режим «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету забезпечує можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в тому числі Повідомлення, підписання і подання такої звітності до контролюючих органів.

Для формування Повідомлення в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: рік, період, щодо якого здійснюється звітування, за допомогою кнопки «Створити» обирає тип форми «J(F)30 Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Із запропонованого переліку форм обирає форму «J(F)3001001» Повідомлення про прийняття працівника на роботу», зазначає відповідний територіальний орган ДПС (регіон, район) в полі «Код ДПІ» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації) та натискає кнопку «Створити».

Після введення всіх необхідних даних форма перевіряється, за необхідності коригується. Далі документ зберігається та відправляється адресату.

Режим «Перегляд звітності» надає користувачу Електронного кабінету можливість перегляду поданої звітності.

Вкладка «Вхідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанцій щодо приймання та обробки податкової звітності, інформаційних повідомлень, кореспонденції тощо, надісланої користувачу Електронного кабінету.

Додатково слухачам повідомлено, що для інформаційної підтримки та допомоги платникам при користуванні Електронним кабінетом, відкрита та приватна частини Електронного кабінету містять режим «Допомога», в якому розміщено інструкцію користувача по кожному режиму Електронного кабінету.

Використання «Електронного кабінету» є простим, зручним та особливо актуальним під час військового стану і пандемії.

Підсумовуючи практичне заняття було зазначено, що ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «в конвертах», роботодавець фактично позбавляє захисту трудових прав свого працівника, а нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист громадян, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. У той же час, офіційне укладання трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства є основою соціальної захищеності працівника.

 

Компаніївська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області