Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Кропивницькій ДПІ проведено практикум щодо застосування РРО/ПРО

опубліковано 23 листопада 2022 о 08:25

У Кропивницькій ДПІ активно проводиться роз’яснювальна робота, щодо застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій. А також надається практична допомога безпосередньо при реєстрації суб'єктами господарювання РРО/ПРРО.

Застосування РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стало обов’язковим. Ці правила не поширюються на ФОП-«єдинників» І групи. Та платників єдиного податку, які здійснюють діяльність на території села. Дане виключення не застосовується якщо:

Одночасно здійснюється реалізація підакцизної продукції;

Одночасно здійснюється дистанційна торгівля;

Сільською радою прийнято рішення про обов‘язкове застосування РРО.

Застосування РРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (зі застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Коротко пояснимо:

застосування РРО передбачає внесення до пам’яті реєстратора певної операції і видачу покупцю певного документа;

операція в цьому випадку має бути лише розрахункова. До них для продавців Закон про РРО відносить операції з продажу товарів, робіт, послуг або повернення коштів покупцю.  Такі розрахунки проводилися або готівкою або зі застосуванням платіжних карт;

«чиста» безготівка (розрахунки з рахунку на рахунок без застосування платіжної карти, або оплата покупцем через касу банку на рахунок продавця) в пам'ять реєстратора не вноситься.

не вносяться до РРО і неторгові операції з готівкою або платіжними картами – наприклад, виплата зарплати чи надання коштів під звіт, у позику тощо;

покупець отримує документ про розрахунок. Види розрахункових документів, які має формувати РРО, та їх обов'язкові реквізити затверджує (наказ Мінфіну від 21.01.2016 р. №13). До речі, в нього у 2021 році вносилися зміни.

2. Коли фізособи-«єдинники» ІІ-ІV груп можуть не застосовувати РРО?

РРО може не застосовуватися при здійсненні розрахунків виключно у безготівковій формі. До цих видів розрахунків відносять такі:

шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку;

шляхом внесення коштів через касу банку (у тому числі онлайн-банкінг), з використанням реквізитів рахунку за стандартом IBAN;

у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку.

3. Реєстрація РРО

Перш ніж щось резервувати, ФОП має зробити певну підготовчу роботу.

По-перше, йому слід визначитися з типом РРО – апаратний чи програмний. Якщо апаратний, то якого виду, моделі чи буде ФОП його купувати, чи лише орендувати. І який ЦСО буде цей апарат обслуговувати (з ПРРО цей крок пропускається).

Після того, як РРО є та вже зрозуміло, у якому магазині він буде застосовуватися, можна почати процедуру реєстрації.