Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Маловисківській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 16 листопада 2022 о 14:29

15.11.2022 року у Маловисківській державній податковій інспекції відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні  питання податкового законодавства».

На запитання громадян відповідав начальник Маловисківської ДПІ Сергій Жеребенко. 

Пропонуємо до уваги запитання та відповіді на них.

 

Питання: Які внесено зміни до Податкового кодексу стосовно спрощеної системи оподаткування в рамках Закону України № 1914?

 

Відповідь: Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 внесено зміни до Податкового кодексу України стосовно спрощеної системи оподаткування (фізичні особи):

встановлено, що фізичні особи – підприємці, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет, належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

уточнено умови обрання фізичною особою – підприємцем четвертої групи платників єдиного податку. Такі платники мають здійснювати діяльність на сільськогосподарських угіддях та/або землях водного фонду площею не менше 0,5 га, але не більше 20га сукупно (на сьогодні мінімальний розмір ділянки мав бути 2 га);

встановлюється для платників єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які є платниками податку на додану вартість, типова форма обліку доходів і витрат;

податкове зобов’язання для власників, орендарів, користувачів земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь буде визначатись як позитивна різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Фізичні особи – підприємці розраховуватимуть її самостійно у складі окремого додатку до декларації з єдиного податку.



Питання: Як подати декларацію про майновий стан і доходи громадян в електронному вигляді?

Відповідь:  На офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено сервіс «Подати Декларацію про майновий стан та доходи», який дає змогу заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

Податкова знижка отримується у поточному році за минулий. Нагадуємо, що право на податкову знижку не накопичується та не переноситься на наступний рік. Тобто, граничний термін подання декларації для реалізації права на податкову знижку за 2021 рік – 31 грудня 2022 року.

Єдина вимога для електронного спілкування з органами ДПС – це наявність кваліфікованого електронного підпису, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів або скористатися «хмарним» КЕП усіх авторизованих надавачів електронних довірчих послуг.

 

Питання: Який строк сплати збору з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації?

Відповідь:  Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація).
        У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки Збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата Збору здійснюється декларантом: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання Декларації; другого платежу – до 01 листопада 2023 року; третього платежу – до 01 листопада 2024 року.

 

Маловисківська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області