Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Устинівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв»язку «гаряча лінія»

опубліковано 16 листопада 2022 о 08:48

Устинівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 15.11.2022 року проведено захід сеанс телефонного зв»язку «гаряча лінія» під час якої на актуальні питання платників податків відповідала начальник Устинівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Тетяна ДУБЧЕНКО

Надаємо відповіді на актуальні питання. 

Якщо платник обрав єдиний податок за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою упродовж року?

Так, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежений у праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання:

– не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»;

– зазначають у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку у розмірі 2 відсотки, у полі «на ставку» – обрану ставка у розмірі 3 або 5 відсотки доходу.

Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Які переваги переходу на ставку у розмірі 2 відсотки для платників податків-спрощенців?

До переваг я б віднесла такі:

1) сплата єдиного податку за пільговою ставкою у розмірі 2% з доходу;

2) призупиняється нарахування та сплата ПДВ (однак, після закінчення воєнного стану потрібно буде нарахувати «умовне» ПДВ за товари/основні засоби, по яком був податковий кредит до такого переходу);

3) реєстраційна сума в СЕА ПДВ та податковий кредит не анулюється, а зберігається протягом періоду застосування ставки 2%;

4) переплата з податку на прибуток може бути використана для сплати цього податку після закінчення військового стану;

5) можливість застосування пільгової ставки не залежить від наявності податкового боргу, обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають із ним у трудових відносинах.

 

Чи можна подати уточнюючу податкову декларацію про майновий стан і доходи за допомогою Електронного кабінету?

У разі необхідності виправлення виявлених помилок, що містяться у раніше поданій податковій декларації про майновий стан і доходи у майбутніх податкових періодах платник податку може надіслати до контролюючого органу уточнюючу податкову декларацію (з урахуванням строків давності, визначених Податковим кодексом України) за формою чинною на час подання уточнюючої декларації.

Для подання уточнюючої податкової декларації про майновий стан і доходи платник податків може скористатися Електронним кабінетом (https://cabinet.tax.gov.ua).

Після проходження електронної ідентифікації в Електронному кабінеті  платник податку має можливість сформувати, підписати та надіслати до контролюючого органу  уточнюючу податкову декларацію про майновий стан і доходи використовуючи режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету.

 

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати фізична особа до контролюючого органу, щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо суми коштів, сплачених за навчання?

 Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо.

 

Що таке мінімальне податкове зобов’язання?

Поняття «мінімальне податкове зобов’язання» визначено Законом України № 1914, яким внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України (ПКУ).

Мінімальне податкове зобов’язання – це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ.

Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі – підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.

Порядок розрахунку мінімального податкового зобов’язання визначено у статті 381 ПКУ та обчислюється за відповідними формулами для земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь:

- нормативна грошова оцінка яких проведена

- та нормативна грошова оцінка яких не проведена.

Особливості розрахунку мінімального податкового зобов’язання за 2022 та 2023 звітні роки визначені пунктом 67 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

 

Устинівська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області