Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Устинівською ДПІ проведено сеанс телефонного зв»язку «гаряча лінія» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

опубліковано 21 вересня 2022 о 14:26

Устинівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 21.09.2022 року проведено захід сеанс телефонного зв»язку «гаряча лінія» під час якої на актуальні питання платників податків відповідала начальник Устинівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Тетяна ДУБЧЕНКО з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Доводимо до вашої уваги відповіді на запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування.

Хто з громадян повинен подати декларацію з одноразового добровільного декларування?

Відповідь.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків. А не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

Питання.

Хочу дізнатися скільки в мене є часу для сплати податку із задекларованого мною майна?

Відповідь.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання  декларації, а при обранні альтернативних ставок - до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року.

Питання.

Який порядок проведення процедури одноразового декларування?

Відповідь.

Декларації подаються безпосередньо декларантами й виключно в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету платника податків.

Платник податків, який бажає добровільно декларувати, заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Після цього декларація підлягає камеральній перевірці з боку ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки. Для цього законодавчо відведено термін - протягом 60 днів.

 Питання.

Чи залишиться інформація особи, яка декларує свої статки, конфіденційною?

Відповідь.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Крім того, громадянину гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Питання.

Від незалежних від мене обставин своєчасно, до 1 вересня 2022 року, не подала одноразову декларацію. У всьому винна війна. Чи можу я це зробити зараз?

Відповідь.

Так. Нещодавно Верховна Рада України підтримала зміни до Податкового кодексу України, якими продовжено процедуру одноразового добровільного декларування до 1 березня 2023 року. Тому, шановна, запрошую долучитися до кампанії податкової амністії та зробити власний внесок до бюджету України у такий нелегкий час.

Устинівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області