Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Долинській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якого розглядалися питання щодо застосування РРО / ПРРО в 2022 році в Україні

опубліковано 19 вересня 2022 о 15:26

З метою підвищення податкової культури громадян та роз’яснення окремих положень законодавства, Долинською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 19.08.2022 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якого розглядалися питання щодо застосування РРО / ПРРО в 2022 році в Україні.

ПРРО / РРО для ФОП з 1 січня 2022 року є обов'язковим

З 1 січня 2022 р., згідно до Законів 128-IX та 129-IX від 20.09.2019, введено обов'язкове використання РРО / ПРРО для ФОП - платників єдиного податку 2,3,4 груп, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг, громадського харчування. Використовувати РРО також мають Інтернет-магазини, ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, продавці ювелірних виробів, текстиля, магазини секонд хенд тощо. Виключення - ФОП 1 групи, що здійснюють торгівлю за готівку на ринках (та ще декілька груп).

Кому потрібен касовий апарат? Хто повинен застосовувати РРО / ПРРО в 2022 році в Україні?

Застосування РРО / ПРРО стосується практично всіх юридичних осіб та ФОП, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг населенню та громадського харчування та приймають оплати готівкою, платіжними картками, жетонами тощо

1. ТОВ та ФОП, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг населенню, громадського харчування

Якщо суб'єкт господарювання приймає від населення оплати готівкою, особистими платіжними картками, жетонами тощо - воно має використовувати РРО, а покупцеві повинен видаватися фіскальний чек в місці здійснення розрахункової операції.

Тип бізнесу: Супермаркети, мінімаркети, магазини продуктів харчування, господарських товарів та одягу, кафе, ресторани, заклади сфери обслуговування, платна медицина тощо. Оргформа: ТОВ, АТ, ФОП платники єдиного податку 2-4 груп

2. Електронна комерція (інтернет-магазини тощо)

При продажу товарів через Інтернет-ресурси, в т.ч. із застосуванням систем дистанційної оплати, продавець має реєструвати операцію на РРО / ПРРО та надавати покупцю фіскальний чек у паперовому вигляді в місці видачі передплаченого товару або в електронному вигляді. Виключенням є лише продаж послуг, що не передбачають контакту продавця та покупця (хостинг, доступ до веб-ресурсів тощо), та сплачуються on-line через дистанційні системи електронної оплати.

Інтернет-магазини, портали, точки видачі інтернет-магазинів тощо

3. При прийомі оплат для подальшої передачі кур'єрами та поштовими відділеннями

Якщо кур'єр поштової служби, служба доставки або іншого сервісу приймає оплати для подальшої передачі продавцю в відділенні або при доставці (в т.ч. післяплатою), він повинен використовувати РРО (найчастіше це касовий апарат або мобільний фіскальний реєстратор) та видавати клієнту фіскальний чек на отримані гроші. Те ж стосується випадків, коли товар сплачується у поштовому відділенні накладом.

Служби доставки товарів, їжі тощо, поштові відділення

4. Автомати самообслуговування та ПТКС (програмно-технічні комплекси самообслуговування)

Автомати самообслуговування, які прийматимуть оплати готівкою або особистими платіжними картами (крім банківських терміналів), повинні проводити свої операції через РРО.

Водомати, паркомати, вендингові апарати, термінали поповнення, кавові автомати самообслуговування тощо

ПРРО та РРО для ФОП 2022  | Воєнний стан

Попри воєнний стан, всі законодавчі вимоги до застосування РРО / ПРРО залишаються чинними. Єдине послаблення діє для ФОП - до завершення воєнного стану до них не застосовуються штрафні санкції за неналежне використання РРО/ПРРО (крім продавців підакцизних товарів). 

Для ФОП, що реалізують підакцизні товари, санкції застосовуються!

Зокрема, їм загрожує штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100 гривень у 2022 році) у разі непроведення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО, або проведення без режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.

  РРО для ФОП 2022: хто може не використовувати РРО в 2022 році?

ФОП платники єдиного податку 1-ї групи, в т.ч. ті, хто здійснює торгівлю за готівку на ринках

При торгівлі на ринках за готівку РРО / ПРРО може не застосовуватися, крім тих ФОП, що реалізують так звані ризиковані групи товарів: "складні побутові товари, що підлягають гарантійному обслуговуванню", ліки та товари медичного призначенні, ювелірні вироби з дорогоцінного та напівдорогоцінного каменю, підакцизні товари (алкоголь, тютюнові вироби) тощо.

2. ФОП 2-4 груп, що працюють в сільській місцевості, крім тих, хто продає ризикові групи товарів або має обіг більше 167 МЗП.

"Звільнення" від ПРРО / РРО не розповсюджується на ФОП, що реалізують також ризикові групи товарів (див.п.1) та підакцизні товари, здійснюють дистанційну торгівлю, в т.ч. через Інтернет або перевищити обіг у 167 мінімальних зарплат (1,09 млн. грн. на початок 2022 р.)

3. Окремі групи підприємців та юридичних осіб згідно законодавства

Дозволяється не використовувати РРО / ПРРО при деяких видах діяльності, зазначених у Статті 9 "Закону України про РРО", а також у Переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів.

 

 

Долинська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області