Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальником Петрівської ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 14 січня 2022 о 09:30

Петрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 11.01.2022 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Реєстрація та застосування РРО/ПРРО». На питання громадян відповідала начальник Петрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Наталія ПІКІНЕР.

Основними питаннями, які було задано під час сеансу телефонного зв’язку були:

1. Коли у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку на другій групі виникає обов’язок реєстрації РРО?

Законом України від 01 грудня 2020 року № 1017–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі - Закон № 1017) встановлено, що обов’язок застосування РРО для всіх ФОП-«єдинників» другої - четвертої групи виник з 01 січня 2022 року.

 2. Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО при торгівлі на ринку?

Відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

 3. Які переваги ПРРО над традиційними РРО?

Переваги використання програмних РРО над традиційними РРО:

- онлайн-реєстрація;

- онлайн-передача (отримання) даних до (від) фіскального сервера контролюючого органу;

- автоматичне створення Z-звіту засобами фіскального сервера або засобами програмного РРО;

- передача даних до ДПС без залучення інформаційних еквайєрів;

- робота в режимі offline (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), дані про здійснені розрахункові операції надсилають до податкової після завершення режиму offline.

 4. Який порядок реєстрації ПРРО?

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №1-ПРРО (J/F 1316603), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет(портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Лише після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. Також, після реєстрації пристрою, платник подає Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391801 з інформацією про ідентифікатор ключа з сертифікату, який використовується для підпису, щодо того працівника, якому надані повноваження проводити розрахункові операції.

Суб’єкт господарювання може завантажити програмне забезпечення «Програмний реєстратор розрахункових операцій» скориставшись вебпорталом Державної податкової служби України за посиланням: Головна>БАНЕР>Програмні РРО>Програмний реєстратор розрахункових операцій.

 5. Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) через ПРРО?

 Програмування найменування товарів (послуг) через програмний реєстратор розрахункових операцій здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з інструкцією, що додається до того ж архіву, що і програмне забезпечення.

 6. Яким чином формується фіскальний номер РРО?

Фіскальний номер РРО це 10-розрядний числовий порядковий номер реєстраційного запису в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС. Фіскальний номер РРО автоматично формується в ІТС ДПС при резервуванні фіскального номера, є єдиним для всього інформаційного простору України, не змінюється при перереєстрації РРО і зберігається за РРО до дати скасування його реєстрації.

Після скасування реєстрації РРО фіскальний номер закривається та надалі не використовується.

Під час фіскалізації до фіскальної пам'яті РРО заносяться фіскальний номер РРО та дата внесення фіскального номера до фіскальної пам'яті РРО.

Фіскалізація проводиться один раз за весь період експлуатації РРО суб'єктом господарювання. При цьому РРО повинен унеможливити подальший вихід з фіскального режиму роботи.

Фіскальний номер РРО зазначається у всіх розрахункових документах/електронних розрахункових документах, чеках усіх звітів, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

 7.Яким чином скасовується помилково проведена сума розрахунків через ПРРО?

Скасування суб’єктом господарювання помилково проведеної суми через програмний реєстратор розрахункових операцій здійснюється шляхом формування розрахункового документу повернення товару (фіскальний касовий чек видачі коштів) або шляхом сторнування попереднього чеку та проведення операції продажу повторно.

  

 Петрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області