Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО та ПРРО платниками єдиного податку з 01.01.2022» пройшов у Вільшанській ДПІ

опубліковано 24 листопада 2021 о 13:00

В Вільшанській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Кіровоградській області за участі головного державного інспектора ДПІ Ірини НЄДЄЛКОВОЇ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО та ПРРО платниками єдиного податку з 01.01.2022».

Наводимо деякі запитання та відповіді на них.

Питання: З якого періоду підприємці - єдинники повинні застосовувати РРО?

Відповідь: З 1 січня 2021 року РРО/програмні РРО повинні застосовувати підприємці-платники єдиного податку другої - четвертої груп, які реалізують:

- технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту,

- ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- лікарські засоби та вироби медичного призначення;

- надають платні послуги у сфері охорони здоров’я;

- при перевищенні в календарному році обсягу доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

З 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО повинні застосовувати всі фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку (крім ФОП-платників єдиного податку першої групи).

Питання : Чи необхідно реєструвати КОРО на програмний РРО?

Відповідь: Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

/Питання : Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний РРО?

Відповідь: Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО).

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.