Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Новоархангельській ДПІ проведено семінар-нараду з Новоархангельською селищною радою

опубліковано 17 вересня 2021 о 10:30

Новоархангельською селищною радою спільно з Новоархангельською ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 16 вересня 2021 проведено семінар-нараду на тему «Одноразове добровільне декларування. Залучення громадян-одноосібників до подачі декларацій за допомогою ЕЦП та взаємодія податкових органів з територіальними громадами» .

У заході взяли участь  голова Новоархангельської селищної ради Юрій Шамановський, начальник Новоархангельської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ірина Климанська, головний державний ревізор-інспектор Голованівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних первірок Наталія Косінська , запрошені старости сіл та інші працівники громади.

Під час семінару-наради начальник Новоархангельської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ірина Климанська інформувала учасників  щодо вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Новий закон дозволяє українцям упродовж року – з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022-го – провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів. Фізособи – резиденти України, а також нерезиденти (за наявності підстав) зможуть подати одноразову декларацію, в якій зазначать активи, одержані за рахунок незадекларованих доходів чи доходів, з яких до 1 січня 2021 року не були сплачені податки і збори. Цим правом зможуть скористатися не всі українці: ця опція не буде доступна громадянам, які в будь-який період, починаючи з 1 січня 2010 року, виконували «публічні функції», а також тим, проти кого застосовувалися спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи. Амністія буде поширюватися на такі активи: гривневі та валютні безготівкові кошти (тобто не можна буде задекларувати неіснуючі суми «із запасом» на майбутнє), нерухоме та рухоме майно, цінні папери та майнові права. Фізособи зможуть подати декларацію лише в електронному вигляді.

Головний державний ревізор-інспектор Голованівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Наталія Косінська більш детальніше розповіла , що для одноразового добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в українських банках до подання одноразової добровільної декларації. Держава гарантуватиме суб’єкту добровільного декларування звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства (майно, набуте із іншими кримінальними порушеннями, не підлягає податковій амністії), нерозголошення відомостей, що містяться в деклараціях, і невикористання цих відомостей у кримінальних розслідуваннях відносно декларанта. Декларанту не потрібно буде пояснювати джерела походження цих активів. Одноразовому спеціальному декларуванню не підлягають деякі активи, наприклад, квартира площею до 120 кв. м, будинок – до 240 кв. м, нежитлове некомерційне приміщення – до 60 кв. м, земельні ділянки – не більше 2 га, транспортний засіб чи інше майно вартістю до 400 тис. грн. Тому відсутність подачі спеціальної декларації буде сприйматися державою як відсутність у людини активів, які перевищують ці ліміти і придбані за кошти, з яких не сплачені податки.

Наступним питанням для обговорення стало залучення громадян –одноосібників до подачі декларації за допомогою ЕЦП.

Подання податкової звітності в електронному вигляді має багато переваг як для платників податків, так і для податкової служби, зокрема платники податків отримують: економію робочого часу, а також власних коштів на придбання бланків звітних документів (немає необхідності відвідувати податкову інспекцію, купувати бланки звітності); звітність, надіслана до податкового органу електронною поштою через мережу Інтернет із застосуванням посилених сертифікатів ключів електронного цифрового підпису будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів не потребує дублювання на паперових носіях, а також їх зберігання; уникнення витрачання часу у чергах при поданні звітності, оскільки достатньо її лише сформувати в електронному вигляді за допомогою спеціальних програм та передати через мережу Інтернет до податкового органу; гарантію автоматичної перевірки підготовлених документів на наявність арифметичних помилок та описок; оперативне оновлення форматів подання документів в електронному виглядіпо телекомунікаційним каналам зв'язку (у разі зміни форм податковихдекларацій, інших документів, які є підставою для нарахування і сплати податків, або при введенні нових форм декларацій платник податківавтоматично отримує можливість оновлення версій форматів); інформацію щодо стану розрахунків стосовно сплати податків тазаборгованості перед бюджетомм); підтвердження доставки звітності (податковий орган висилає квитанцію про отримання податкової декларації каналами телекомунікаційного зв'язку); конфіденційність інформації; оперативність обробки отриманої інформації у податковому органі. Отримати безкоштовно електронні ключі можна в приміщенні Кропивницької державної податкової інспекції, звернувшись  за адресою: м. Кропивницький, вул. Глінки, буд. 2 (Центр обслуговування платників). Крім того, ЕЦП можна отримати й у банку, якщо він має свій АЦСК. Так, ПриватБанк та Ощадний Банк видає своїм клієнтам ключі ЕЦП, якими можна підписувати податкову звітність, документи, використовувати для входу в кабінет платника.  

Також на семінарі обговорили з працівниками громади питання взаємодії податкових органів з територіальними громадами. Насамперед обговорили питання, щодо використання запитів громади через «Електронний кабінет», де є можливість самостійно сформувати запит у розрізі джерел доходів про суми нарахованих, сплачених податків, податкового боргу, надміру сплачених сум та в розрізі платників податків- юридичних осіб. Новоархангельська ТГ пояснила, що використовують «Електронний кабінет» в своїй діяльності, особливо користуються запитом про сплачені податки та податковий борг.

Наприкінці заходу були надані відповіді на запитання учасників семінару.

Новоархангельська ДПІ ГУ ДПС у Кіровградській області