Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЗЕМЕЛЬНИЙ ПОДАТОК ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ

опубліковано 21 липня 2021 о 13:46

Днями в Центрі обслуговування платників при Кропивницькій ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області проводились роз’яснювальні заходи під час яких фахівці податкової інспекції надавали роз’яснення щодо правильності обчислення та строків сплати земельного податку.

Під час заходу начальник Кропивницькій ДПІ Оксана Якименко зазначила, що всі громадяни України, які володіють рухомим або нерухомим майном, мають сплачувати обов’язкові платежі або податки державі. Зокрема, власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю. 

Плата за землю – обов’язковий платіж 

Відповідно до Податкового кодексу України плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Платниками податку є:

  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

  • землекористувачі.

 

Важливо! Нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки, які надіслали платникам податку до 1 липня поточного року податкове повідомлення – рішення про внесення податку, в якому зазначено суму податку до сплати на підставі даних Державного земельного кадастру з урахуванням бази оподаткування земельним податком та вказано реквізити для сплати.

Базою оподаткування для розрахунку земельного податку є:

  • нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

  • площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

 

В свою чергу, фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення – рішення.

 

Важливо! Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності, користування пільгою для проведення звірки та уточнення даних (місто Кропивницький, вул. Глинки, 2, Центр обслуговування платників, вікна 11, 12, 13).

Кропивницька ДПІ наголошує, що направлення податкових повідомлень – рішень про внесення земельного податку здійснювалось за адресами платників, зазначеними у Державному реєстрі фізичних осіб.

Важливо! Якщо платник податку змінив місце реєстрації то йому необхідно звернутись до Центру обслуговування платників (місто Кропивницький, вул. Глинки, 2, вікно 17) з оригіналом документа, що посвідчує особу для внесення відповідних змін до даних Державного реєстру фізичних осіб.

Кропивницька ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області