Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександрія: для підприємців проведено практикум щодо подання електронної звітності

опубліковано 19 липня 2021 о 12:34

Підприємцям, які самостійно ведуть свій бізнес, зручно подавати звіти до податкової в електронному вигляді.  Адже не потрібно особисто відвідувати податкові органи, що є особливо актуальним під час пандемії; звіт можна подати з будь-якої точки світу; електронна звітність – це звітність без жодних черг.

Під час практикуму в Олександрійській ДПІ підприємці розбиралися, як це зробити швидко і правильно.

Новоствореним платникам податків був презентований Електронний кабінет. Користування ним безкоштовне, а його можливостей цілком вистачає для звітування підприємцю.

Електронний кабінет платника містить такі опції, як податковий календар, стан розрахунків з бюджетом, листування з органами Державної податкової служби, облікові дані, пошук інформації в реєстрах ДПС, подання заяв, запитів та декларацій, сплата податків, перегляд даних системи електронного адміністрування ПДВ, інші електронні сервіси.

Що потрібно, щоб здати звіт

Насамперед підприємцю потрібно  отримати кваліфікований електронний підпис — КЕП. Зробити це можна в одному з акредитованих Міністерством юстиції України кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг. Безкоштовно КЕП можна отримати в органах ДПС та особистому кабінеті Приват 24

Як зайти у свій особистий кабінет?

Для цього використовуємо свій КЕП. Спершу треба обрати з випадаючого списку установу, яка його надала, потім завантажити файл з ключем і ввести пароль.

Які є форми звітів та де їх знайти

Переходимо в розділ “Ведення звітності”. Тут обираємо рік і період, за який будемо формувати звіт. Далі обираємо із списку потрібні форми звітності. Електронні формати документів можна знайти у Реєстрі електронних документів на офіційному вебпорталі ДПС України в розділі “Звітність фізичних осіб”. Тут можна дізнатися і код форми, за яким теж можна знайти звіт в Кабінеті платника.

  В наступному вікні обираємо "стан документа" та відповідний територіальний орган ДПС: "регіон", "район".

Далі натискаємо “Створити” та переходимо до заповнення звіту. Перед відправленням звіту можна засобами Кабінету перевірити, чи правильно ми все заповнили. Для цього натискаємо на кнопку "Перевірити". Якщо якесь із обов'язкових полів форми ми пропустили, то воно підсвітиться.

Окрім того сервіс дозволяє:

  • зберегти документ,
  • здійснити перерахунок,
  • завантажити звіт,
  • роздрукувати та, при потребі, видалити його.

Як зрозуміти, що податкова отримала вашу декларацію

Усі квитанції зі статусом звіту відображаються в розділі "Вхідні/Вихідні документи". Обробка звіту контролюючим органом займає якийсь час, але, коли сервіс отримує відповідь сервера, квитанція буде доступна в цьому розділі.

Протягом декількох хвилин після відправлення декларації ви отримаєте квитанцію №1 - це означає, що ваш звіт надійшов на сервер податкової.

Квитанція №2 може прийти зі статусом "Прийнято пакет" або "Пакет не прийнято" з поясненням зауважень.

Якщо “не прийнято”, то потрібно виправити помилки й надіслати декларацію повторно.

Граничний строк відправлення звіту онлайн - остання година останнього дня подання звітності (п. 49.5 Податкового кодексу України).

 

Олександрійська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області