Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про подання повідомлення форми №20-ОПП говорили під час сеансу телефонного зв'язку "гаряча лінія" у Олександрівській ДПІ

опубліковано 10 червня 2021 о 13:35

З метою покращення ефективності адміністрування податків і зборів, своєчасності та повноти проведення платежів до бюджетів усіх рівнів, а також роз’яснення окремих питань подання повідомлення форми №20-ОПП 09.06.2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Подання повідомлення форми №20-ОПП». На запитання платників відповідав начальник Олександрівської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Олег ШЕРЕМЕТ.

Основні питання, які піднімалися та надані відповіді:

1. Кому потрібно подавати повідомлення ф.№20-ОПП?

Повідомлення ф.№20-ОПП повинні подавати всі платники податків при реєстрації нових об'єктів оподаткування та при зміні даних про ці об'єкти.

2. Що може бути об'єктом оподаткування?

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

3. В яких випадках подавати повідомлення ф.№20-ОПП?

Форму 20-ОПП подають:

  • якщо об'єкт оподаткування раніше не реєструвався в ДПС;

  • при реєстрації нового об'єкта оподаткування;

  • при зміні даних про об'єкт оподаткування (адреса, найменування, тип, тощо).
     

4. Як можна перевірити дані про об'єкти оподаткування та чи вони зареєстровані?

Відповідна інформація вказана в Електронному кабінеті платника в розділі облікових даних платника.

5. До якого органу ДПС подається повідомлення ф.№ 20-ОПП?

Повідомлення подається за основним місцем обліку платника податків.

6. У який строк необхідно подати повідомлення?

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п.8.4 розділу VIIІ Порядку №1588).

7. Чи потрібно переподавати ф. № 20-ОПП, якщо її форму було змінено (викладено в новій редакції чи доповнено)?

У зв’язку зі змінами, що вносяться до форми, повторно її подавати до ДПС не потрібно.

8. Чи подавати Повідомлення щодо зданих в оренду об’єктів іншим суб’єктам господарювання?

Коли платник податків передає в оренду об’єкт оподаткування, про це потрібно вказати у ф. № 20-ОПП. Для цього передбачено окремий стан об’єкта оподаткування – «9 - здається в оренду».

9. Як можна виправити помилку, виявлену в уже поданій ф. № 20-ОПП?

У цьому випадку необхідно подати ф. № 20-ОПП з виправленими відомостями. Для цього заповнюємо повідомлення вірними даними про об’єкт оподаткування та вказуємо код ознаки надання інформації «3 - Зміна відомостей про об’єкт оподаткування».

 10. Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП щодо об’єктів, які з’явилися до 2011 року (до того як з’явилася сама форма Повідомлення)?

Так, платник податків зобов’язаний повідомляти ДФС за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, у тому числі про ті, які створено чи відкрито до 2011 року.

 11. Яка відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП?

За неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, встановлена відповідальність згідно з п. 117.1 ст. 117 ПКУ.

 

Олександрівська ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області