Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Олександрії відбулося засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати

опубліковано 27 травня 2021 о 14:20

З метою здійснення соціального захисту прав та інтересів населення Олександрійського району, 26 травня 2021 року, під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Сергія Афанасьєва, відбулося чергове засідання районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення).

На розгляд порядку денного виносилися питання:

- про здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (доповідач: Олексій Гаркуша, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів управління Держпраці у Кіровоградській області);

- аналіз стану заборгованості по єдиному соціальному внеску та податкового боргу до бюджетів усіх рівнів по Олександрійській ДПІ станом на 01.05.2021 року (доповідач: Яніна Нечипоренко, начальник Олександрійської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області);

- про повноту та правильність відображення інформації під час подання звітності з єдиного соціального внеску, де нарахована заробітна плата менше мінімального розміру (доповідач Яніна Нечипоренко, начальник Олександрійської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області);

- про заборгованість з виплати заробітної плати та заборгованість по розрахунках з Фондом соціального страхування України (доповідач: Людмила Григораш, в.о. начальника Олександрійського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області);

- про роз’яснювальну роботу з роботодавцями щодо недопущення порушень чинного законодавства у сфері трудових відносин (доповідач:  Ірина Мукієнко, директор Олександрійського міськрайонного центру зайнятості в Кіровоградській області);

- про платників з безнадійним статусом боргу та про заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (доповідач: Світлана Демченко, начальник відділу обслуговування громадян №4 (сервісного центру) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області);

- про стан заборгованості по заробітній платі на підвідомчій території Олександрійської міської ради (доповідач: Ростислав Черевашко, начальник управління економіки Олександрійської міської ради);

- про стан заборгованості по заробітній платі на підвідомчій території Світловодської міської ради (доповідач: Олена Яковенко, начальник відділу економіки Олександрійської райдержадміністрації).

Питання детально вивчені та обговорені присутніми членами районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення). За результатами засідання прийняті компетентні та виважені рішення та надані доручення, які спрямовані на недопущення росту заборгованості із заробітної плати.

За словами начальника Олександрійської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Яніни Нечипоренко, розмір заборгованості з ЄСВ станом на 01.05.2021 року становить 67,3 млн. гривень. Скорочення заборгованості забезпечено як за січень – квітень, так і за квітень цього року відповідно на 3,1 млн. грн. або на 4,4 відсотка; на 1,0 млн. грн. або на 1,5 відсотка.

З метою забезпечення стягнення заборгованості з ЄСВ до територіальних відділів Державної виконавчої служби передано на стягнення 1117 узгоджених вимог про сплату боргу (недоїмки) по боржниках – юридичних та фізичних особах на загальну суму 29,9 млн. гривень.

Надійшло до бюджету за рахунок заходів стягнення заборгованості з єдиного соціального внеску за січень – квітень ц. р. 9,7 млн. грн., із них у квітні – 2,7 млн. грн., із них від органів ДВС відповідно 6,5 млн. грн. та 1,9 млн. гривень.

З метою недопущення наявності порушення чинного законодавства у сфері трудових відносин та оплати праці Олександрійською ДПІ забезпечується постійна співпраця з управлінням Держпраці у Кіровоградській області, зокрема, щодо повноти та правильності відображення інформації при поданні повідомлень про прийняття на роботу.

Крім того, під час подання платниками звітності з єдиного соціального внеску, податку на доходи фізичних осіб та військового збору контролюються показники розміру та своєчасності виплати заробітної плати. За підсумками проведеного аналізу проводяться відповідні співбесіди з керівництвом суб’єктів господарювання.

 У квітні 2021 року суму податкового боргу зменшено на 0,3 млн. грн. (0,1 відс.), в тому числі до місцевого бюджету - на 1,6 млн. грн. або на 1,7 відсотка.

Олександрійським відділом по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Кіровоградській області вживаються заходи, направлені на скорочення загальної сум податкового боргу до бюджетів усіх рівнів.

Загальна сума надходжень за рахунок заходів стягнення податкового боргу за 4 місяці поточного року склала 6,6 млн. грн., в тому числі до державного бюджету – 4,4 млн. грн., до місцевого бюджету – 2,2 млн. грн., із них за рахунок заходів:

  • надходження від боржників, які перебувають у процедурі банкрутства – 0,8 млн. грн.;

  • стягнуто податкового боргу за виконавчими документами – 0,1 млн. грн.;

  • стягнуто коштів з банківських рахунків та вилучено готівки – 0,7 млн. грн.;

  • надходження від реалізації заставленого майна – 0,2 млн. гривень.

За 4 місяці поточного року з метою стягнення податкового боргу до суду направлені позовні заяви щодо стягнення коштів з рахунків підприємств в рахунок погашення боргу по 14 підприємствах – боржниках на суму 16,3 млн. грн., а також щодо стягнення боргу з фізичних осіб по 13 боржниках на суму 0,8 млн. гривень.

 

Олександрійська ДПІ

Головного управління ДПС

у Кіровоградській області