Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новоукраїнською ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій»

опубліковано 05 березня 2021 о 09:33

03 березня 2021 року головним державним інспектором Новоукраїнської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Кучеренко Оленою проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на найактуальніші питання:

1. Як оформити фіскальний чек при продажу товару у кредит?

У випадку проведення розрахункових операцій з продажу товарів у кредит необхідно при відпуску товару (послуги) видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми із зазначенням у ньому форми оплати «У КРЕДИТ».

Тобто, фіскальний чек, оформлений належним чином, повинен бути виданий покупцю під час продажу товарів.

У подальшому, при отриманні коштів, які надходять у рахунок продажу товарів у кредит, такі кошти слід оприбутковувати в касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів, або сума готівкових коштів, отримана від покупця, що відповідає сумі, зазначеній у фіскальному чеку з формою оплати «КРЕДИТ/ВІДСТРОЧКА ПЛАТЕЖУ», вноситься до скриньки РРО та пам'яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» із подальшим зазначенням на службовому документі номера фіскального чека, за яким здійснено реалізацію товару в кредит.

2. Чи потрібно реєструвати РРО ФОП платнику єдиного податку при реалізації уживаних речей?

До 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 мінімальних заробітних плат (1320000,00 гривень у 2021 році), крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогого каміння.

3. Чи потрібно реєструвати РРО, якщо ФОП – єдинник перебуває на третій групі та надає освітні послуги?

Діяльність у сфері освіти не відноситься до ризикових видів діяльності, тому обов’язок використання РРО виникає з 1 січня 2022 року або у разі перевищення максимального обсягу доходу, який дозволяє не застосовувати РРО (220 мінімальних заробітних плат, встановлених на перше січня звітного року).

У випадку якщо оплата за надані послуги здійснюється виключно через безготівкові розрахунки (переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку) використання РРО є не обов’язковим.

4. Чи потрібно мати розрахункову книжку при використанніпрограмного РРО?

Використання розрахункових книжок (далі – РК) передбачено лише для класичних РРО, на період відсутності електроенергії або виходу касового апарату з ладу. У випадку використання ПРРО, на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС, проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. У випадку виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Отже, РК не використовується для ПРРО.

5. Чи потрібно роздруковувати та зберігати Z-звіти при використанні програмних РРО?

Після передачі до фіскального сервера Z-звіту й отримання відповідного підтвердження від фіскального сервера, його зберігання відбувається в зручний для суб’єкта господарювання спосіб. Z-звіти потрібно зберігати в електронній формі або роздрукованими не менш як 1095 днів.

У випадку збереження Z-звітів в електронній формі суб’єкт господарювання зобов’язаний визначити та затвердити внутрішнім документом місце, спосіб та формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками ДПС, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу.

 

 

 

Новоукраїнська ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області