Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Світловодською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 01.03.2021 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 02 березня 2021 о 10:20

Світловодською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 01.03.2021 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якої відповідала на актуальні питання платників податків на тему « Деклараційна кампанія - 2021» начальник Світловодської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Валентина КОЛЄСНІКОВА.

 Було надано відповіді на такі запитання:

 1. Яким способом можливо подати декларацію про майновий стан і доходи ?

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку визначеному законодавством.

У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

 2. Хто зобов’язаний подавати до контролюючих органів податкові декларації про майновий стан і доходи ?

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

- при отриманні іноземних доходів;

- та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Разом з тим, слід зазначити, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

3. Які документи необхідно надати для отримання податкової знижки на навчання?

Основна частина декларування, впродовж якої громадяни декларують свої доходи і витрати, триватиме до 1 травня. Надалі до кінця 2021 року працюватиме механізм повернення коштів за правилами застосування податкової знижки. Під час цієї частини деклараційної кампанії громадяни декларують свої витрати на навчання, страхування, іпотечне кредитування, переобладнання транспортного засобу тощо.

З метою отримання податкової знижки необхідно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, до 31 грудня 2021 року декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2020 податковий рік. Разом з декларацією, обов’язково необхідно надати наступні документи: довідку про отримані у звітному році доходи, копію договору (контракту) з навчальним закладом, копії платіжних документів, які підтверджують сплату за навчання, довідку із зазначенням номеру рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка, у разі компенсації вартості здобуття середньої або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення – документи, які підтверджують ступінь споріднення (копії паспорта, РНОКПП платника, свідоцтва про народження дитини тощо). При цьому, якщо член сім’ї першого ступеня споріднення після реєстрації шлюбу змінив прізвище, та в квитанціях зазначено нове прізвище, то потрібно надати ще і копію Свідоцтва про шлюб.

 4. За якою ставкою оподатковується дохід отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда або іншого транспортного засобу ?

Згідно Закону України від 16 січня 2019 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» в частині порядку оподаткування операцій з продажу або обміну об»єктів рухомого майна, то слід зазначити , що Законом 466 ( набув чинності з 23.05.2020) додано абзац третій до пункту 173.2 статті 173 Податкового кодексу України , яким передбачається, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного(податкового) року третього та наступних об»єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу України (18 відсотків)

Дохід отриманий від продажу (обміну) протягом звітного року першого об»єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда не підлягає оподаткуванню, при відчуженні другого об»єкта такого рухомого майна, отриманий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою – 5 відсотків , а з 23.05.2020 при відчуженні третього та наступних об»єктів такого рухомого майна – 18 відсотків

 5. За якою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини (дарування) ?

 Відповідно до підпункту 174.6 статті 174 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 статті 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом ІV ПКУ для оподаткування спадщини.

Оподаткування об’єктів спадщини (дарування) залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (підпункт «а» підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 ПКУ).

Відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 розділу ІV ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

За ставкою 5 відсотків оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18 відсотків застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу.

 6. Чи оподатковуються послуги викладача-репетитора, який не є підприємцем?

 Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою — підприємцем та не перебуває у трудових відносинах з закладами позашкільної освіти, які спеціалізуються на наданні освітніх послуг, але постійно провадить репетиторську діяльність, зокрема надає послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік викладачам-репетиторам слід подати до 01 травня 2021 року за місцем податкової адреси (реєстрації) за формою Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 №177 із змінами та доповненнями.

 

Світловодська ДПІ ГУ ДПС

у Кіровоградській області