Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни в оподаткуванні при продажу об’єктів незавершеного будівництва

опубліковано 30 листопада 2020 о 08:20

Відповідно до змін передбачених Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» змінено порядок оподаткування доходу, отриманого від продажу об'єктів незавершеного будівництва.

Відповідно до доходів, які не оподатковуються віднесено доходи від продажу (обміну) не частіше одного разу на рік об’єкту незавершеного будівництва (житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, а також земельної ділянки, на якій розташовані такі об'єкти та господарсько-побутові споруди і будівлі, розташовані на такій земельній ділянці).

Таким чином, отриманий дохід за умови першого продажу в звітному податковому році об'єкта незавершеного будівництва, який перебував у власності більше трьох років не оподатковується.

У випадку продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, включаючи об’єкти незавершеного будівництва, отриманий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

Звертаємо увагу, що дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або не нижче ринкової вартості такого об’єкта, визначеної суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) відповідно до законодавства та зазначеної у звіті про оцінку, зареєстрованому в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

 

Територіальній відділ організації роботи

організаційно-розпорядчого управління

ГУ ДПС у Кіровоградській області