Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кропивницькою ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему:«Законодавчі новації у впровадженні програмних РРО»

опубліковано 20 листопада 2020 о 10:37

Кропивницькою ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 18.11.2020 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо законодавчих новації у запровадженні програмних реєстраторів розрахункових операцій. На найактуальніші питання платників податків відповідала начальник Кропивницької ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Оксана ЯКИМЕНКО.

Було надано відповіді на такі запитання:

1. Чи зобов’язані платники єдиного податку першої групи застосовувати РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг?

Зміни до законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не стосуються платників єдиного податку ФОП першої групи. Такі підприємці, які здійснюють діяльність з торгівлі на ринках, надання побутових послуг виключно населенню, а також фізичні особи, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства, як сьогодні, так і надалі, мають право не застосовувати РРО.

2. У випадку проведення розрахунків виключно в безготівковій формі, чи потрібно підприємцю реєструвати касовий апарат?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО.

3. Чи можливо подати заяву про реєстрацію програмного РРО безпосередньо в Центрі обслуговування платників у паперовому вигляді?

Заява для реєстрації ПРРО за формою 1-ПРРО подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів.

4. Яким чином для суб’єкта господарювання підтверджуватиметься факт передачі даних від ПРРО до фіскального сервера?

Факт передачі реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності ПРРО, відкриття зміни, підтверджується отриманням відповідних квитанцій від фіскального сервера. Передача розрахункового документа та фіскального звітного чека підтверджується отриманням фіскального номера, що присвоюється цим документам фіскальним сервером.

5. Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Кропивницька ДПІ ГУ ДПС

у Кіровоградській області