Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маловисківською ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій»

опубліковано 19 листопада 2020 о 08:30

17 листопада 2020 року начальником Маловисківської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Жеребенко Сергієм проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій».

Начальником Маловисківської ДПІ ГУ ДПС в області надано відповідь на наступні запитання:

1. Чи зобов’язані використовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій платники єдиного податку першої групи?

Використання РРО для платників єдиного податку першої групи не передбачено діючим законодавством, тобто, спрощенці які перебувають на першій групі звільнені від обов’язку використання РРО. Також, не застосовують РРО фізичні особи, що продають на ринку вживані речі та продукти власного підсобного господарства.

2. Для якої категорії платників єдиного податку використання РРО стає обов’язковим з 01 січня 2020 року?

З 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

-реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

-реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

-реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

-роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

-діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";

-діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

-діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

-реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу 1000000 гривень, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

 

3. Які переваги програмного РРО перед класичним РРО?

Основними перевагами програмного РРО є:

- безкоштовне повнофункціональне рішення для здійснення розрахункових операцій можна встановити на будь-який гаджет;

- передбачає онлайн передачу даних до фіскального серверу контролюючого органу;

- передбачене за запитом користувача автоматичне створення Z – звіту засобами фіскального серверу або засобами програмного РРО;

- дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО;

- дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), надіслати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline.

4. Як покупцеві отримати фіскальний чек при розрахунку за наданий товар ч послугу з використанням програмного РРО?

Суб'єкт господарювання, який використовує програмний РРО може видавати, як паперовий, так і електронний чек (надсилається на електронну пошту покупця або меседжери). Також, продавець може надати платнику податків QR- код, за яким покупець ідентифікує свій фіскальний чек.

З метою інформування платників податків з питань впровадження програмних РРО Державною податковою службою України створено банер «Програмні РРО». Банер розміщено на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. Там розміщується актуальна інформація, пов’язана із впровадженням програмного РРО.

Також, консультацію щодо роботи програмних РРО можна отримати в Центрах обслуговування платників.

 

Маловисківська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області