Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові пільги для учасників Операції Об’єднаних Сил

опубліковано 13 грудня 2018 о 09:41

Чинне податкове законодавство передбачає ряд пільг для учасників Операції Обєднаних Сил, зокрема щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим зором та єдиним внеском. Про них під час інтерв’ю телеканалу ТТV, наданому у рамках проведення Всеукраїнського тижня права, розповів начальник юридичного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області Євгеній Змеул.

За його словами, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються та не оподатковується податком на доходи фізичних осіб сума щорічної грошової допомоги, які надають учасникам Операції об’єднаних сил (далі – ООС).

Також, не оподатковуються доходи у вигляді благодійної допомоги, наданої міжнародними благодійними організаціями особам, що проживають на території проведення ООС або особам, які вимушено її покинули. Не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб доходи учасника бойових дій під час ООС, отримані в якості благодійної допомоги.

Також, передбачена пільга і для самих благодійників – не оподатковуватимуть доходи, отримані ними для надання благодійної допомоги учасникам Операції об’єднаних сил.

Як приклад, фізична особа, яка внесена до Реєстру волонтерів антитерористичної операції отримала кошти від населення, які в подальшому передає бійцю, який бере участь в ООС. В такому випадку, ні у волонтера, ні у бійця доходи у вигляді отриманих грошових коштів не будуть оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб.

Зазначені пільги передбачені нормами ст.165 Податкового кодексу України (із відповідними змінами та доповненнями).

Платники єдиного внеску, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов”язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від нарахування, обчислення, сплати єдиного внеску та ведення обліку.

Для платників єдиного внеску, призваних на військову службу під час мобілізації або залучених до виконання обов”язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їхньої військової служби зупиняється застосування норм ст.25 Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, в якій передбачені заходи впливу та стягнення.

Податковим кодексом України (із відповідними змінами та доповненнями), передбачено звільнення від оподаткування військовим збором доходів у вигляді грошового забезпечення на час безпосередньої участі особи в антитерористичній операції. Так, особі, яка перебуває у зоні Операції об’єднаних сил і отримує грошове забезпечення, на період її перебування у зоні антитерористичної операції вся сума грошового забезпечення не підлягає оподаткуванню військовим збором.

 

ГУ ДФС у Кіровоградській області