Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці ГУ ДПС у Кіровоградській області взяли участь у навчанні з питання сплати мінімального податкового зобов’язання 

опубліковано 19 квітня 2024 о 10:47

Вчора, 18 квітня, у Регіональному центрі підвищення кваліфікації Кіровоградської області, проведено навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації державних службовців категорій «Б», «В», посадових осіб органів місцевого самоврядування з теми: «Сталий розвиток сільських територій». 

Одним із питань, які були предметом розгляду на навчанні було питання сплати мінімального податкового зобов’язання.

Спікери від Головного управління ДПС у Кіровоградській області – заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску, розгляду звернень платників податків управління оподаткування фізичних осіб Тетяна Берестовенко та головний державний інспектор відділу податку на прибуток неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб Вікторія Сисоєнко. 

Як зазначили фахівці обласного податкового відомства, Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), для платників податків, зокрема, фізичних осіб, в яких у власності чи користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, що належать до сільськогосподарських угідь. 

Мінімальне податкове зобов'язання - мінімальна величина податкового зобов'язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу. Сума мінімальних податкових зобов'язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов'язанням.

Слухачам наголошено про те, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюватиметься контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. 

Якщо земельна ділянка передана в оренду (суборенду, емфітевзис або інше користування) МПЗ буде визначатись для орендарів таких земельних ділянок у порядку, встановленому ПКУ. Тобто для фізичних осіб, які відповідно до норм Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі» оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду, емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається, оскільки за такі землі його сплачує орендар. 

Тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, для розрахунку МПЗ застосовується коефіцієнт зі значенням 0,04, а починаючи з 2024 та за наступні роки, – значення коефіцієнта становитиме 0,05 від нормативної грошової оцінки землі. 

Окрім того, спікери зупинилися на порядку визначення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Платниками МПЗ є резиденти, що володіють та/або користуються (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (пп. 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ). Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки. 

Важливо! За умови, якщо в платників є запитання щодо нарахованого податку, то необхідно звернутися до місцевої державної податкової інспекції для  звірки даних. 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області