Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новомиргородській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо правил декларування громадянами «іноземних» доходів

опубліковано 25 липня 2024 о 13:58

24 липня 2024 року, за участі начальника Новомиргородської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Світлани Чорної відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповіла на питання стосовно правил декларування громадянами «іноземних» доходів, тобто отриманих за кордоном та від не резидентів. 

Згідно з п.п. 14.1.55 п. 14.1 ст. 14 Кодексу дохід, отриманий з джерел за межами України, це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України.

При цьому у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – річна податкова декларація), що оподатковується податком за ставкою, визначеною у п. 167.1 ст. 167 Кодексу, та підлягає оподаткуванням військовим збором.

Водночас платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб на суму податків, сплачених за кордоном, відповідно до норм міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Додатково повідомляємо, що фізичні особи – платники податків, які на території України отримують доходи з джерел за межами України, зокрема від громадян України, які перебувають за межами території України («заробітчан»), відповідно до податкового законодавства можуть розглядатися як особи, що зобов’язані задекларувати такі іноземні доходи, в залежності від ступеня споріднення особи, від якої отримано такі доходи. Оскільки відповідно до Сімейного кодексу України об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя (ст. 61 Сімейного кодексу України), дружина та чоловік повинні матеріально підтримувати один одного (ст. 75 Сімейного кодексу України), а дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу (ст. 172 Сімейного кодексу України), то отримання від членів сім’ї коштів з джерел за межам України можуть не підпадати під визначення іноземного доходів (в залежності від обстави справи). Водночас при отриманні іноземних доходів від осіб, що не є членами сім’ї в межах Сімейного кодексу України, платник податку зобов’язаний декларувати отримані іноземні доходи на загальних підставах.

Громадянам, які отримують доходи за кордоном та сплатили податки за межами України, не потрібно платити податки ще раз в Україні, якщо з країнами, де вони працюють, підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування. Усього таких країн 72. Таким громадянам необхідно тільки подати декларацію про майновий стан і доходи та зазначити суму цих доходів.

Для підтвердження права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, потрібно отримати від державного органу країни, де одержувався такий дохід (прибуток), довідку про:

— суму сплаченого податку та збору;

— базу оподаткування;

— об’єкт оподаткування.

Зазначену довідку треба легалізувати у закордонній дипломатичній установі України в цій країні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України