Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся семінар з головами квартальних комітетів Фортечного району м. Кропивницький

опубліковано 28 червня 2024 о 11:25

Вчора, 27 червня 2024 року, в приміщенні Кропивницької міської ради відбувся семінар з головами квартальних комітетів Фортечного району м. Кропивницький.

На нараді були присутні голови квартальних комітетів Фортечного району м. Кропивницький, заступник директора Кіровоградської обласної енергопостачальної кампанії Олег Соловйов. Від обласного податкового відомства у семінарі взяла участь начальник Кропивницького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Ольга Місюня.

До порядку денного семінару на розгляд винесені питання про зміну тарифів на електроенергію з 1 червня 2024 року та щодо основних аспектів сплати земельного податку та податку на нерухоме майно у 2024 році.

Фахівець податкової, нагадала, що земельний податок у 2024 році сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі – фізичні особи (п .269.1 ст. 269 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, надалі ПКУ). 

Органами місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки плати за землю та щодо земельного податку, відповідній території. Відповідні рішення є доступними на сайті територіальних громад.

Також зазначила, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.

За об'єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує:

для квартир - 60 кв. метрів,
житлових будинків - 120 кв. метрів,
різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, - 180 кв. метрів.
Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об'єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 % за 1 кв. метр.

«Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень (таким чином, ставка за метр квадратний по об'єктах на території м. Кропивницький становить 33,50 грн. (6 700 *0,05 %)», - додала Ольга Місюня.

 

Головне управління ДПС у Кіровоградській області