Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоукраїнській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 25 березня 2024 о 09:43

20 березня 2024 року начальником Новоукраїнської ДПІ Сергієм Гальченком та начальником Новоукраїнського відділу податків і зборів з фізичних осіб Вікторією Нігай проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія». Метою заходу було надання роз’яснень представникам органів місцевого самоврядування щодо сплати мінімального податкового зобов’язання за землю у 2024 році.

Платниками МПЗ є власники та користувачі (у тому числі орендарі) сільськогосподарських угідь незалежно від того, обробляють вони земельні ділянки чи ні, вирощують і продають вирощену продукцію чи взагалі не використовують земельні ділянки за призначенням. Користувач (орендар) є платником МПЗ лише за умови, якщо право користування (оренди) зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У такому випадку власник земельної ділянки є платником МПЗ за період із 01 січня звітного року по перше число місяця, в якому ділянку було передано в користування (оренду). Користувач (орендар) земельної ділянки є платником МПЗ за період із першого числа місяця, в якому він отримав ділянку в користування (оренду), до кінця звітного року.

Суму, яку платник податку повинен сплатити до Державного бюджету України, обчислюють шляхом віднімання від МПЗ суми всіх податків, сплачених платником податку за звітний рік (до цієї суми належать податок на прибуток, ПДФО, єдиний податок, земельний податок, рентна плата, за спеціальне використання води, 20% орендної плати за користування земельними ділянками державної чи комунальної власності). Для платників єдиного податку четвертої групи сума такого збільшення розподіляється між відповідними місцевими бюджетами та перераховується пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку.

Розмір МПЗ визначається за формулою: 

МПЗ = НГО x К x М / 12, 

де НГО — нормативна грошова оцінка земельної ділянки; 

К — коефіцієнт, який становить 0,04; 

М — кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах.

ФОП і юридичні особи повинні будуть самостійно розраховувати МПЗ і вписати його в податкову декларацію за рік разом із загальною сумою сплачених зборів та різницею між цими значеннями. Якщо різниця вийде позитивною, то платник податків буде зобов’язаний збільшити на неї розмір відрахувань до бюджету. Фізичним особам МПЗ буде розраховувати контролюючий орган. До 1 липня року, наступного за звітним, контролюючий орган повинен відправити податкове повідомлення-рішення (ППР) на податкову адресу фізичної особи. Якщо в зазначений термін цього зроблено не буде, то фізична особа звільняється від відповідальності, передбаченої цим Кодексом, за несвоєчасну сплату річного податкового зобов’язання на суму позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів (абз. 6 п.170.14.3 Податкового кодексу України).

Платник податків повинен здійснити сплату МПЗ протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. У разі незгоди із сумою, платник має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до податкового органу для проведення звірки даних, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо: 

земельних ділянок, що знаходяться у власності та/або постійному користуванні або в оренді, їх нормативної грошової оцінки та площі; 

суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції; 

суми сплачених податків, зборів, платежів.

Відповідно до підпункту 381.2 Податкового кодексу України мінімальне податкове зобов’язання не визначається для: 

земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні; 

земель запасу; 

невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду; 

земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи; 

земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів;

земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Також під час проведення заходу учасникам нагадали про те, що з 01 січня по 30 квітня 2024 року включно в Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Було наголошено, що декларування доходів та сплата податків і зборів з отриманих доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави, її фінансової безпеки та обороноздатності. Також запропоновано для подання декларацій про майновий стан і доходи скористатися електронними сервісами ДПС, використання яких:

скорочує час і витрати при поданні декларацій;
мінімізує помилки під час заповнення декларацій;
надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.
Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи для громадян, які мають право на податкову знижку, - по 31 грудня 2024 року включно.

Новоукраїнська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області