Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Петрівської ДПІ проведено семінар-практикум з фізичними особами щодо подання декларації про майновий стан

опубліковано 22 лютого 2024 о 08:33

З 1 січня 2024 року в Україні розпочалась кампанія щорічного декларування доходів громадян, яка триватиме до 1 травня 2024 року. Податківцями проводиться щоденна робота по інформуванню фізичних осіб щодо подання декларації про майновий стан і доходи, яке є одним з конституційних обов’язків громадян.

21 лютого начальником Петрівської ДПІ Наталією Пікінер проведено семінар-практикум з фізичними особами щодо подання декларації про майновий стан, надали теоретичну та практичну допомогу платникам.

На заході розглядалися основні питання, які цікавили платників стосовно щорічного декларування доходів громадян, яке передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи:

- до якого терміну треба подавати декларацію громадянам, які отримали у звітному 2023 році доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб. 

 Такі фізичні особи зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію до 01 травня  2024 року.

- до якого терміну треба подати декларацію громадянам, які бажають використати своє право на податкову знижку.

 Громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку за 2023 рік, податкову декларацію подають по 31 грудня 2024 року включно.

 Платник податків може самостійно обрати спосіб подання декларації про майновий стан і доходи, а саме:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну строку подання (далі – поштою);

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» (із змінами) та від 05.10.2017 № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» (із змінами, далі – електронна форма).

Громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію поштою або в електронній формі. Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись приватною частиною Електронного кабінету.

Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. Крім того, звітність можна направити до податкової, скориставшись мобільним застосунком «Моя податкова», попередньо завантаживши його на свій гаджет.

Петрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області