Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоукраїнській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО»

опубліковано 22 грудня 2023 о 09:58

Вчора, 21 грудня, начальником Новоукраїнської ДПІ Сергієм Гальченком проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО».

В ході розмови було обговорено питання, кому обов’язково використовувати РРО (ПРРО), та надано роз’яснення, що використання РРО (ПРРО) є обов’язковим для:

ФОПів 2, 3 та 4 групи, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.
ФОПів на загальній системі оподаткування.
Проте слід враховувати, що є перелік підприємців, для яких використання РРО (ПРРО) не є обов’язковим, а саме:

ФОПам на 1 групі.
ФОПам на 2, 3, 4 групі, які торгують в селі за наступних умов:
– Річний обсяг доходу на один структурний підрозділ (пунктів продажу товарів) не більше 1,09 млн в рік;

– Торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами;

– Не ведуть дистанційну торгівлю;

– Якщо місцевими радами не прийняте рішення про обов’язкове застосування РРО.

Бізнесу, що здійснює продаж води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах навчальних закладів.
Бізнесу, що здійснює продаж проїзних, перевізних документів, білетів державних лотерей.
Бізнесу, який в місцях отримання товарів (послуг) контрагентами не здійснюють готівкових розрахунків (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо).
Бізнесу, який при здійсненні розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.
Бізнесу, що здійснює продаж у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50% загального товарообігу (і відсутній продаж підакцизних товарів).
Крім цього, якщо операція не є розрахунковою (не проводиться з використанням готівки, платіжних карток, платіжних чеків), РРО (ПРРО) також не потрібне, наприклад з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок (IBAN, E-banking); через касу банку або термінал самообслуговування (IBOX тощо).

На питання: «Що краще використовувати РРО чи ПРРО?» було надано наступну відповідь:

Вартість ПРРО значно нижча, ніж ціна РРО - підприємець, котрий користується програмним РРО, сплачує лише щомісячний тариф. До вартості фізичного касового апарата додається абонентська плата, витрати на обслуговування РРО, купівлю касової стрічки тощо.
Реєструвати ПРРО можна в режимі онлайн - реєстрація займає 1-2 дні. Щоб встановити РРО, потрібно подати заяву в ДПС і ЦСО. Це може зайняти до 5 днів.
Просте налаштування і обслуговування ПРРО. Для РРО потрібно укласти договір із ЦСО про обслуговування. ПРРО налаштовується віддалено з комп’ютера або мобільного пристрою. Для його обслуговування договір не потрібен.
ПРРО можна інтегрувати з обліковими системами (CRM, системами управління складом тощо). Підприємець може видавати фіскальні чеки, працюючи в звичному для себе середовищі.
ПРРО автоматично створює фінансову звітність. Також підприємець може отримати статистику продажів за будь-який період.
З ПРРО простіше працювати в режимі офлайн.
ПРРО, на відміну від РРО, не потребує опломбування, оновлення та сервісного обслуговування. Все це автоматично робить провайдер ПРРО.
Також під час проведення «Гарячої лінії» було надано роз’яснення щодо того, чи потрібно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний, та надано відповідь, що законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО.

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Новоукраїнська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області