Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоархангельській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 24 липня 2023 о 16:00

У Новоархангельській ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Подача ліквідаційної звітності для ФОП після припинення господарської діяльності».

На запитання платників податків відповідала – начальник Новоархангельської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ірина КЛИМАНСЬКА.

Наводимо найактуальніші питання, які ставили платники податків під час телефонного сеансу :

  1. Що таке ліквідаційна звітність?

Це тому , що підприємець вже надав до ЦНАПу  заяву про закриття – і він вже не підприємець, оскільки закрився, а ліквідаційна звітність , тому що надається до завершення періоду, за який ви її подаєте.

Зокрема, наприклад, декларацію з єдиного податку платник такого податку 2 групи має надавати 1 раз на рік протягом 60 днів після завершення року. Однак, якщо він закрився в середині року, то такий звіт надається раніше, ніж закінчиться цей рік, у якому ФОП закрився.

Тобто після закриття (ліквідації) ФОП може надати свою звітність до податкової і в травні, і в червні, але на декларації однаково зазначається, що вона – «за рік», бо для цього підприємця встановлено річний термін звітування. Ну а оскільки у зв’язку з ліквідацією він її надає до податкової раніше, ніж цей рік завершився (в середині року/періоду), вона і називається «ліквідаційна»і на ній робиться відповідна позначка.

Разом з тим ви повинні розуміти, що за певних обставин звітність, яку підприємець надає після своєї ліквідації, може і не мати статусу ліквідаційної. Так буває, коли терміни її надання дозволяють дочекатися звітного періоду.

Наприклад, ФОП – платник єдиного податку 2 групи закрився 25 грудня. Отже, немає жодної потреби бігти й подавати звітність в останні дні, що залишилися до Нового року. Звітність спокійно можна надати і після свят, у січні.

Але оскільки її вже буде подано після завершення періоду, за який вона надається, тобто у свій звичайний термін, позначку про те, що вона ліквідаційна, можна не робити. Ви її надаєте просто як звичайну вашу звітність.

2) Яку звітність необхідно надати після ліквідації?

Яку ліквідаційну звітність надавати, залежить від того, на якій системі оподаткування ви були на момент закриття і чи були у вас наймані працівники.

Якщо найманих працівників у вас не було і ви на момент закриття були:
1) платником єдиного податку (не сільгосп виробником), – вам необхідно надати Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця разом з Додатком по ЄСВ;

2) на загальній системі оподаткування (не сільгосп виробником), – вам слід надати Податкову декларацію про майновий стан і доходи разом з Додатком по ЄСВ.

Якщо ж у вас були наймані працівники, то додатково до вищепереліченої звітності необхідно також надати «Об’єднаний звіт» – Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

3). В які терміни потрібно подавати ліквідаційну звітність?

Терміни надання ліквідаційної звітності залежать від того, на якій системі оподаткування був ФОП.

Так чинним законодавством встановлені наступні терміни надання ліквідаційної звітності для:

1) платників єдиного податку – 40 календарних днів після останнього дня кварталу, в якому проведено закриття ФОП;

2) загальної системи оподаткування – 20 календарних днів після останнього дня місяця, в якому проведено закриття ФОП.

Наприклад, ФОП – платник єдиного податку (не важливо, на якій групі – першій, другій чи третій) закрився 5 квітня. В такому випадку ліквідаційний звіт він має надати не пізніше 9 серпня.

ФОП на загальній системі оподаткування закрився 28 вересня – ліквідаційний звіт необхідно надати не пізніше 20 жовтня.

 

4) Як надавати ліквідаційну звітність?

На сьогоднішній день всі без винятку ліквідаційні звіти можна надати в електронному вигляді через електронний кабінет на сайті ДПС України. Для цього вам знадобиться ключ електронного цифрового підпису (ключ ЕЦП). Отримати ключ ЕЦП можна в сервісних центрах ДПС, або, як варіант, самостійно згенерувати його в особистому Приват 24 (якщо у вас є будь-яка картка ПриватБанку).

Якщо у вас немає ключа ЕЦП від податкової або картки ПриватБанку (щоб створити ЕЦП у Приват 24), у такому випадку для надання звітності можна використати BankID, або ДіяПідпис.

Ліквідаційна звітність також може бути надана і у паперовому вигляді:
– через Укрпошту поштовим відправленням з описом вкладень та повідомленням про
вручення;
– безпосередньо до податкового органу особисто або через представника.

Якщо звітність до податкової надає представник, то в такому випадку від ФОП у нього має бути довіреність, підпис на якій нотаріально посвідчується.

5) В який термін сплачувати податки , коли ФОП закрився?

Термін сплати єдиного податку (для платників ЄП 3 групи), ПДФО та ВЗ – 10 календарних днів, наступних за граничним терміном подання декларації.

Тобто якщо повернутись до вищенаведених прикладів, граничним терміном сплати:
– єдиного податку для ФОП – платника єдиного податку 3 групи, який закрився 5 квітня, буде 19 серпня;
– ПДФО і ВЗ для ФОП на загальній системі оподаткування, який закрився 28 вересня, буде 30 жовтня.

Ну а для платників єдиного податку 1 та 2 групи терміни сплати єдиного податку залишаються незмінними – до 20 числа.

Наприклад, платник єдиного податку 1 або 2 групи закрився 1 травня. Йому все одно необхідно сплатити єдиний податок за травень місяць у повній сумі до 20 травня.

Що стосується ЄСВ, то податкове зобов’язання по ньому нараховується в особовій картці в день надання ліквідаційного звіту. З огляду на це потрібно спочатку сплатити ЄСВ і лише потім, скажімо, на наступний день, надавати ліквідаційну звітність. В іншому разі, якщо не сплатити ЄСВ завчасно, у вас у день надання ліквідаційної звітності виникне заборгованість, а після сплати ЄСВ вам додатково нарахують фінансову санкцію.

Новоархангельська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області