Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Голованівській ДПІ проведено семінар

опубліковано 03 липня 2023 о 15:04

В приміщенні Голованівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 03.07.2023 року начальником ДПІ Оленою ЗАГОРОДНЬОЮ було проведено семінар на тему «Програмні РРО та порядок їх застосування» та надано практичну допомогу щодо створення, зберігання , підписання та подання заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та /або розрахункової книжки форми 1-КОРО через Електронний кабінет фізичній особі-підприємцю. 

Зазначено, що порядок застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» (далі – Порядок № 317).Порядок скасування реєстрації ПРРО встановлено розд. III Порядку № 317. 

Відповідно до пп. 1, 2 розд. III Порядку № 317 реєстрація ПРРО діє до дати скасування реєстрації ПРРО, що здійснюється шляхом виключення його з реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі. 

Реєстрація ПРРО скасовується на підставі Заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316604) (додаток 1 до Порядку № 317) (далі – Заява) з позначкою «Скасування реєстрації», яка подається засобами Електронного кабінету чи засобами телекомунікацій, або на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316701) (додаток 2 до Порядку № 317) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа».

До подання Заяви про скасування реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання має забезпечити передачу всіх копій створених ПРРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера, електронних фіскальних звітних чеків та повідомлень, передбачених Порядком № 317.

Пунктом 3 розд. III Порядку № 317 передбачено, що реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером, якщо:

- до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;

- щодо господарської одиниці, де використовується ПРРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання (повідомлення за ф. № 20-ОПП);

- щодо суб’єкта господарювання наявне судове рішення, що набрало законної сили, про ліквідацію у зв’язку з банкрутством або про припинення, що не пов’язане з банкрутством, про визнання недійсними установчих документів;

- стосовно фізичної особи – підприємця наявні дані про те, що особа померла, оголошена померлою, визнана недієздатною або безвісно відсутньою, чи її цивільну дієздатність обмежено;

- суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах у інших випадках, передбачених ст. 67 ПКУ та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Повідомлення про скасування реєстрації ПРРО направляється суб’єкту господарювання засобами Електронного кабінету із зазначенням підстав (п. 4 розд. III Порядку № 317). 

В ході семінару було роз’яснено хто із платників єдиного податку зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО,а саме:

відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи.Обов'язковим є застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки (незалежно від отриманого доходу за попередній рік).

РРО може не застосовуватися при здійсненні розрахунків виключно у безготівковій формі,а саме:

шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку;

 шляхом внесення коштів через касу банку (у тому числі онлайн-банкінг), з використанням реквізитів рахунку за стандартом IBAN;

у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку.

Також начальником ДПІ дано відповідь на запитання ,що краще обрати, РРО або ПРРО?

ПРРО дозволить заощадити на купівлі та обслуговуванні касового апарату, — треба лише встановити програмне забезпечення на обраний пристрій. По-друге, впроваджуючи апаратний РРО, ви прирікаєте себе на багатоетапний процес реєстрації. Безліч бюрократичних процедур складається з укладання договорів з ЦСО, подання цілого пакету паперових документів до ДПС, отримання довідок та посвідчень.

Замість цього ви можете зареєструвати ПРРО просто в електронному кабінеті платника податків. Потрібно лише подати заяву реєстрації програмного касового апарату за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) із зазначенням локального номеру ПРРО. У той же день або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію із присвоєнням фіскального номера або ж відмову. 

Після успішного завершення процедури в електронному кабінеті необхідно подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації відповідальних за касу осіб.

 Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

Також детально роз’яснено де можна отримати електронний цифровий підпис:

Електронний цифровий підпис можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК).

Наприклад:

-АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (безкоштовно)

-АЦСК ПАТ «КБ «Приватбанк», АЦСК АТ «Ощадбанк» (безкоштовно для клієнтів)

-АЦСК «Україна» та інші.

Голованівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області