Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Онуфріївській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 21 червня 2023 о 11:08

Про особливості застосування РРО та ПРРО у 2023 році із платниками податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» 20 червня 2023 року спілкувалась начальник Онуфріївської ДПІ Тетяна Єрмакова:

ЯКІ ПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНОГО РРО?

- онлайн реєстрація в електронному кабінеті, онлайн передача та отримання даних; 

- альтернатива класичним РРО через можливість використання програмного забезпечення, яке надається державною податковою службою безкоштовно; 

- відсутність щомісячної плати за сервісне обслуговування; 

- змога працювати в режимі офлайн; 

- можливість використання на різних гаджетах (смартфоні, планшеті, комп’ютері чи ноутбуці); 

- електронні чеки замість паперових. 

Тож, ПРРО – це легко, мобільно, зручно і автоматизовано. 

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ  КАСОВИЙ АППАРАТ ДЛЯ ФОП ?

Алгоритм дій, який відображає порядок реєстрації РРО:

- Купівля (оренда/лізинг) РРО.

- Укладення договору з центром сервісного обслуговування (ЦСО) (їх адреси повідомляє продавець РРО).

- Подання до ДПС за місцем реєстрації (через кабінет платника або фізично) наступного пакету документів:

- заява про реєстрацію РРО за формою 1-РРО;

- копія документа про придбання/отримання РРО;

- копія документа про право власності (або користування) на приміщення, де буде розміщено РРО і, відповідно, буде здійснюватись господарська діяльність.

- Отримання довідки 2-РРО від ДПС до ЦСО протягом 3 робочих днів. Якщо буде прострочений строк, тоді необхідно повторити дії, зазначені вище;

• ЦСО вводить РРО в режим експлуатації та направляє в ДПС документи, пов’язані із введенням РРО в експлуатацію.

• Не пізніше наступного робочого дня з дати отримання цих документів ДПС реєструє РРО та видає реєстраційне посвідчення за довідкою 

№ 3-РРО.

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ ПРРО ?

Зареєструвати ПРРО доволі легко. Необхідно через електронний кабінет платника податків подати заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604). В ній потрібно зазначити локальний номер ПРРО.

Цього ж або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію ПРРО з присвоєнням фіскального номера або відмову в реєстрації.

Звертаємо Вашу увагу, що після реєстрації ПРРО потрібно ще також через електронний кабінет подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

ЯКІ ЗМІНИ РРО В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ?

Попри дію воєнного стану, необхідність застосування РРО (ПРРО) не скасували. Так, якщо відповідно до вимог закону, ви зобов’язані використовувати РРО (ПРРО), то такий обов’язок діє і в умовах воєнного стану. Щоправда, на певні поступки законодавець в частині застосування РРО (ПРРО) все ж пішов.

Найважливіше, на що потрібно звернути увагу, це те, що штрафи за невикористання РРО в період воєнного стану не застосовуються. Єдиний виняток, коли штрафи за порушення законодавства про РРО будуть застосовуватися – це реалізація підакцизних товарів (наприклад алкоголю, тютюну). Інших винятків немає, штрафи не будуть застосовуватися як до юридичних осіб, так і до фізичних осіб підприємців і незалежно від того чи на території провадження господарської діяльності проходили активні бойові дії, чи ні та незалежно від виду порушення (від відсутності РРО взагалі до неподання звітності).

Крім цього тепер (на час дії воєнного стану) можна використовувати ПРРО офлайн без підключення до інтернету понад встановленні законом обмеження, тобто більше 168 годин на місяць.

Слід звернути особливу увагу на те, що застосування банківських терміналів під час проведення розрахунків за реалізований товар (надану послугу) не звільняє від обов’язку застосування належним чином зареєстрованого реєстратора розрахункових операцій/програмного реєстратора розрахункових операцій!