Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Маловисківській ДПІ проведено практикум

опубліковано 26 квітня 2023 о 12:37

Маловисківською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області постійно проводиться роз'яснювальна робота та надається практична допомога  фізичним особам - підприємцям. Так, 26 квітня у Центрі обслуговування платників податків Маловисківської ДПІ проведено зустріч з наданням практичної допомоги з ФОПами - «загальносистемниками» щодо подання  декларації про доходи, отримані у 2022 році. На зустрічі було наголошено на зміні терміну подання декларації у зв'язку із набранням чинності Закону від 15 серпня 2022 року № 2520-ІХ. Так, для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) встановлюється граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний податковий період рік до 1 травня року, що настає за звітним. Наголошено, що якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. Тобто, фізичні особи – підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) за результатами 2022 року подають податкову декларацію до 1 травня 2023 року (включно). Також наголошено, що з 01.01.2023 введено в дію нову форму податкової декларації, затверджену наказом Міністерства фінансів від 17.05.2022 № 143.

В ході надання практичної допомоги, найбільш актуальним є питання подання звітності в електронному вигляді. Платників ознайомлено з основними перевагами використання електронних сервісів ДПС України, а саме: економія робочого часу платника податків, відсутність необхідності придбавати бланки звітних документів, уникнення черг, оновлення версій документів звітності, оперативність обробки отриманої інформації, підтвердження подання звітності, постійне оновлення програмного забезпечення, автоматичне формування архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів.

У разі необхідності платникам надається кваліфікована практична допомога щодо використання електронних сервісів ДПС України, зокрема Електронного кабінету платника – безкоштовного сервісу, за допомогою якого можна надсилати до органів ДПС електронні документи, податкову звітність, отримати довідки про відсутність заборгованості, необхідну інформацію із загальнодоступних реєстрів та надсилати запити чи заяви для отримання необхідних даних. Електронний кабінет складається з відкритої (загальнодоступної інформації) та приватної частини (особистого кабінету). Вхід до особистого кабінету здійснюється за допомогою електронного цифрового підпису (https://cabinet.tax.gov.ua), що забезпечує максимальну безпеку, зручність та оперативність.