Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександрійські платники та податківці долучилися до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності

опубліковано 11 листопада 2022 о 09:49

Щорічно 9 листопада українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови.

Упродовж століть наша мова і український народ зазнавали суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Однак попри це, з кожним роком носіїв рідної мови стає дедалі більше. Cьогодні українською розмовляють понад 45 мільйонів людей.

Цьогоріч працівники Олександрійської ДПІ вирішили вперше долучитися до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності. До них з цікавістю приєдналися відвідувачі Центру обслуговування платників.

Авторкою тексту цьогорічного диктанту під назвою «Твій дім» є українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читала його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

«Відчуття були, немов перед іспитом, - говорить начальник Олександрійської ДПІ Яніна Нечипоренко. – Цього року диктант особливий. Його писали в укриттях та окопах, одеських катакомбах, за кордоном. Текст дуже щемкий – про дім як «місце сили і пам’яті роду». Про те, що «деколи дім здатен уміститися до розмірів валізи». У багатьох в очах стояли сльози. Ми хвилювалися, щоб не стала на заваді тривога, але вона вирішила в ці хвилини нам не заважати».

«Ми відправили наші тексти на перевірку. Чекаємо на відповідь. Напевне, помилки будуть, але головне не це. Мільйони українців за власним бажанням, без примусу, пишуть емоційний текст українською, під обстрілами і ракетами – ось це торкає», - говорить головний державний інспектор Олександрійської ДПІ Інна Філоненко.

За словами платників податків, які взяли участь у диктанті, це був цікавий і неочікуваний досвід. «Я прийшла до податкової подати документи на податкову знижку. І раптом потрапила на диктант. Вирішила спробувати. Після його завершення ми обговорили можливі помилки, але не виправляли їх. Загалом текст був не важкий, от тільки з розділовими знаками є питання. Вдячна податковій за таку ініціативу», - говорить студентка Київського вишу.

 

Олександрійська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області