Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бобринецькій ДПІ проведено сеанс телефонного зв"язку «гаряча лінія»

опубліковано 25 жовтня 2022 о 12:03

У Бобринецькій ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 19.10.2022 з 10-00 до 12-00 год було проведено сеанс «гаряча лінія» на тему «Необхідність застосування та питання при застосуванні РРО/ПРРО».

 

На запитання платників податків та громадян відповідав начальник Бобринецької ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Ігор ІСУПОВ

 

Було надано відповіді на такі запитання:

 

Хто зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО

Фізичні особи-підприємці — платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп відповідно до вимог Податкового кодексу від 1 січня 2022 року зобов’язані надавати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

При цьому, ФОП — платники єдиного податку, що містять продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових товарів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платників єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов'язані вести облік товарних запасів.

 

У яких випадках контролюючий орган може відмовити в реєстрації РРО/ПРРО?

За наявності підстав для відмови в реєстрації РРО/ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в такій реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови.

Одні з причин відмови:

Автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу, а саме не заповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів.

ПРРО із зазначеними у Заяві назвою та локальним номером вже зареєстрований.

РРО з таки заводським або реєстраційним номером вже зареєстровано.

Щодо господарської одиниці, вказаної у заяві, СГ не повідомив про такий об’єкт оподаткування або згідно з таким повідомленням відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується СГ.

Виявлено розбіжності даних, вказаних у заяві, з даними щодо обліку та реєстрації СГ в контролюючих органах як платника податків.

 

Чи використовується РРО/ПРРО при розрахунках з використанням POS-терміналів:

РРО/ПРРО використовується при розрахунках:

  • готівкою;

  • через POS-термінал із застосуванням електронного платіжного захворювання (ЕПЗ);

  • через програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) не банківської установи (готівка та ЕПЗ);

  • у дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, в тому числі розрахункові операції через системи LiqPay, Portmone, iPay, Приват24, Монобанк, Ощад24/7.

При цьому РРО/ПРРО не використовується:

  • перерахування коштів з рахунку суб'єкта господарювання на рахунок суб'єкта господарювання (з використанням реквізитів розрахункового рахунку, тобто без еквайрингу);

  • перерахування коштів через касу банку;

  • через ПТКС банку (готівка та ЕПЗ)

 

 Бобринецька ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області