Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про погашення податкового боргу говорили під час сеансу телефонного зв'язку "гаряча лінія" у Головному управлінні ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 16 вересня 2022 о 11:36

Головне управління ДПС у Кіровоградській області продовжує проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань податкового боргу, його виникнення, сплати та негативних наслідків для платників податків.  В ході чергової «гарячої лінії» на запитання платників податків відповідав заступник начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Костянтин Ткаченко.  

Питання 1. Чи виникає податковий борг в умовах дії режиму воєнного стану?

Відповідь. Виходячи з вимог п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, починаючи з 24.02.2022 р. і до припинення чи скасування правового режиму воєнного стану підстави для виникнення у платника податків податкового боргу в розумінні пп. 14.1.175 ПКУ відсутні, а такі грошові зобов'язання вважаються не сплаченими.

Питання 2. Як отримати Довідку про відсутність заборгованості?

Відповідь. Для отримання Довідки необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 733.

Заява подається платником (на його вибір):

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу, в умовах дії військового стану.

- в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС.

Заява повинна містити, серед іншого:

- обов’язкове посилання на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів,

- найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві.

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви.

Довідку у паперовій формі платник отримує безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету.

Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування.

Питання 3. В яких випадках виникає право податкової застави?

Відповідь. Право податкової застави виникає:

у разі несплати у строки, встановлені Податковим кодексом, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, – з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;

у разі несплати у строки, встановлені Податковим кодексом, суми грошового зобов’язання, самостійно визначеної контролюючим органом, – з дня виникнення податкового боргу;

у випадку, визначеному в п. 100.11 ст. 100 Податкового кодексу, – з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань.

Питання 4. Я маю у власності декілька об’єктів житлової нерухомості. У минулому році забув сплатити податок на нерухоме майно і отримав податкову вимогу. Чи виникає при цьому податкова застава і якщо так, то на яке майно вона розповсюджується (на нерухоме майно чи на інше, зокрема автомобіль)?

Відповідь. У зв’язку з несплатою податку на нерухоме майно вже виникла податкова застава. Отримана податкова вимога є підтвердженням цього. Право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформляється актом опису та реєструється в Державних реєстрах обтяжень рухомого та нерухомого майна. Платник податків при цьому зберігає право користування таким майном, що перебуває у податковій заставі, однак не зможе самостійно відчужувати таке майно без згоди податкового органу. Податкова застава припиняється з дня повного погашення суми податкового боргу.

Питання 5. Чи підлягає погашенню за рахунок майна засновників податковий борг юридичної особи, яка ліквідується, у разі недостатності майна такої особи?

Відповідь. Відповідно до п. 97.3 ст. 97 Податкового кодексу у разі якщо внаслідок ліквідації платника податків частина його грошових зобов’язань чи податкового боргу залишається непогашеною у зв’язку з недостатністю майна, така частина погашається за рахунок майна засновників або учасників такого підприємства, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов’язаннями платника податків згідно із законом, у межах повної або додаткової відповідальності, а в разі ліквідації філії, відділення чи іншого відокремленого підрозділу юридичної особи - за рахунок юридичної особи незалежно від того, чи є вона платником податку, стосовно якого виникло грошове зобов’язання або виник податковий борг такої філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу.

Питання 6. Чи є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку наявність податкового боргу з податків та зборів, у період воєнного стану в Україні?

Відповідь. Наявність податкового боргу, який виник в період з 24.02.2022 по 31.08.2022, не є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку в період воєнного стану в Україні.

Водночас, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно сплачувати протягом воєнного стану податки та збори, на такого платника не поширюються вимоги п.п. 8 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 та п.п. 3 п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Питання 7. За яких обставин може бути застосовано адміністративний арешт майна платника податків?

Відповідь. Відповідно до п. 94.1 ст. 94 Податкового кодексу адміністративний арешт майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов’язків, визначених законом. Згідно з п. 94.2 ст. 94 Податкового кодексу арешт майна може бути застосовано, якщо з’ясовується одна з таких обставин:

- платник податків порушує правила відчуження майна, що перебуває у податковій заставі;

- фізична особа, яка має податковий борг, виїжджає за кордон;

- платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу;

- відсутні дозволи (ліцензії) на здійснення господарської діяльності, а також у разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій, зареєстрованих у встановленому законодавством порядку, крім випадків, визначених законодавством;

- відсутня реєстрація особи як платника податків у контролюючому органі, якщо така реєстрація є обов’язковою відповідно до ПКУ, або коли платник податків, що отримав податкове повідомлення або має податковий борг, вчиняє дії з переведення майна за межі України, його приховування або передачі іншим особам;

- платник податків відмовляється від проведення перевірки стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі;

- платник податків не допускає податкового керуючого до складення акта опису майна, яке передається в податкову заставу;

- платник податків (його посадові особи або особи, які здійснюють готівкові розрахунки та/або провадять діяльність, що підлягає ліцензуванню) відмовляється від проведення відповідно до вимог ПКУ інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів (зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки);

- нерезидент розпочинає та/або здійснює господарську діяльність через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік, що підтверджується актом перевірки.