Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Маловисківській ДПІ проведено практикум з питання застосування РРО в роботі фізичних осіб – підприємців в поточному році та новації на 2022 рік

опубліковано 01 листопада 2021 о 14:45

В приміщенні Маловисківської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 29.10.2021 року старшим державним інспектором ДПІ Світланою ПОКОПЕНКО проведено практикум з питання застосування реєстраторів розрахункових операцій в роботі фізичних осіб – підприємців в поточному році та новації на 2022 рік.

За результатом проведення практикуму обговорювалися наступна інформація :

Відповідно до пункту 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України, до кінця 2021 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або ПРРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

-реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

-реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО та/або ПРРО  починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Поряд з безкоштовними ПРРО платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО відповідно до своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Для ознайомлення з роботою безкоштовного програмного рішення пропонуємо відвідати банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, де можна знайти найактуальнішу інформацію, нормативні акти, роз’яснення, відеоуроки щодо використання програмних РРО.

Наголошуємо, що у 2022 році всі платники єдиного податку другої – четвертої груп мають бути «фіскалізовані», тому закликаємо платників податків не зволікати, а завчасно готуватися до використання потенціалу РРО чи ПРРО.

Маловисківська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області