Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Новгородківській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 17 вересня 2021 о 10:44

Новгородківська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області інформує, що 16.09.2021 року відбулася «гаряча лінія» начальника Новгородківської ДПІ Наталії Панасюк на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами належних їм активів».

Її проведенню спонукав прийнятий Закон України від 15 червня 2021 року №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Адже є безліч питань, які цікавлять платників податків.

Зокрема, під час телефонної розмови пояснили, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів (грошові активі, майно, майнові права), розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані(набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання)оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 р.

Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового добровільного декларування, розмір якого є суттєво меншим ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб. Загальна ставка одноразового збору становить 5%, для закордонних активів – 9%, а для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%.

Термін проведення одноразового (спеціального) декларування з 01.09.2021р. до 01.09.2022р. Ця процедура вимагає дій платника податків щодо подачі  спеціальної податкової декларації виключно в електронному вигляді,  безпосередньо  (особисто) декларантом.

Така процедура є добровільною для платника податків.

Також начальник ДПІ повідомила, що в ЦОППі Новгородківської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області надаються консультації щодо добровільного декларування фізичною особою належних їй активів. 

 

Новгородківська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області