Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтернет-конференція на тему: «Про сплату податку на нерухоме майно – 2021»

опубліковано 14 вересня 2021 о 13:32

Сьогодні на інтернет-порталі "Кіровоград24.com" відбулася інтернет-конференція із  заступником начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Єгором Романюком щодо сплати податку на нерухоме майно – 2021.

 Пропонуємо для ознайомлення запитання, що надійшли та відповіді на них.

Питання 1. Як громадяни сплачують податок? 

Відповідь. Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості. 

Податкові  повідомлення-рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок,  надсилаються платнику до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом. 

Сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після  отримання. 

Питання 2. Якщо є кілька власників квартири, хто сплачує податок на нерухомість? 

Відповідь. Податок на нерухоме майно сплачують фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.   

Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох фізичних осіб, то податок сплачує кожна з цих осіб за належну їй частку. 

Питання 3. Як податковий орган отримує інформацію про належні громадянам об’єкти нерухомості? 

Відповідь. Податкові органи надсилають податкові повідомлення-рішення в тому випадку, якщо об’єкт нерухомості зареєстровано в Реєстрі об’єктів нерухомого майна. 

У разі подання платником податку податковому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем, сплата податку здійснюється на підставі цих відомостей до отримання інформації від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно. 

Питання 4. Громадянин має декілька об’єктів житлової нерухомості, які розміщені в різних населених пунктах. До якого контролюючого органу він може звернутись для проведення звірки даних, щоб сплатити податок на нерухоме майно? 

Відповідь. Фізичні особи – власники нерухомого майна відповідно до п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 ПКУ мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: 

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку. Якщо виявляють розбіжності між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове ППР. 

Попереднє ППР вважають скасованим (відкликаним). 

Крім того, фізособи, з використанням КЕП, мають можливість переглянути сформовані ППР щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого через офіційний вебпортал ДПС. 

Питання 5. Власник нерухомості отримав повідомлення-рішення, але вважає, що сума податку повинна бути іншою, ніж зазначена в цьому повідомленні. Як виправити нараховане зобов’язання? 

Відповідь. Необхідно звірити на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, розмір загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості та право на користування пільгою із сплати податку. 

У разі виявлення розбіжностей із даними, підтвердженими платником податку, орган фіскальної служби за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим. 

Питання 6. Як оподатковується нерухомість, яку фізична особа отримала у власність в другій половині року? 

Відповідь. Що стосується новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості, то податок сплачується фізичною особою платником починаючи з місяця, у якому виникло право власності на такий об'єкт. Орган державної податкової служби направляє податкове повідомлення рішення зазначеному власникові після одержання інформації про виникнення права власності на такий об'єкт. 

Питання 7. Як вираховується розмір податку на нерухоме майно?

Відповідь. Розмір податку обчислюється з урахуванням «понаднормової» загальної площі житлової нерухомості та ставки податку, яка встановлюється рішенням місцевих рад або ради об'єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв.м бази оподаткування.

На розмір податку не впливає кількість людей, які проживають в одній квартирі або будинку.

Обчислення суми податку з об'єкта нежитлової нерухомості здійснюється за місцем реєстрації власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

Питання 8. Чи можна перерахувати податок на нерухоме майно?

Відповідь. У разі виникнення питань громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо об’єктів житлової або нежитлової нерухомості; розміру загальної площі об’єктів нерухомості; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку. 

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів  відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

https://kirovograd24.com/shortly/2021/09/13/zakinchilas-internet-konferentsija-na-temu-pro-splatu-podatku-na-neruhome-maino-2021-.htm