Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В м. Знам’янка відбулася зустріч податківців з та заступниками керівника Знам’янської ОТГ

опубліковано 21 липня 2021 о 08:19

У рамках співпраці з представниками територіальних громад, 20 липня 2021 року, проведена зустріч з заступниками керівника Знам’янської ОТГ. Зустріч проведена за участю відповідальних осіб Головного управління ДПС у Кіровоградській області: начальника Знам’янської ДПІ Руслана ІВАНЕНКА та головного державного ревізора-інспектора Кропивницького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Віри КОВАЛЕНКО.

Основними питаннями, які обговорювалися на заході, були питання пошуку додаткових ресурсів наповнення місцевих бюджетів, своєчасного обчислення і справляння плати за землю, подання звітності в електронному вигляді та про встановлення місцевих податків і зборів.

Одним із основних завдань податкових органів на даний час є своєчасність нарахування та повнота надходження плати за землю з фізичних осіб. Задля цього, налагоджено координацію роботи та проводиться роз’яснювальна робота з ОТГ, а згідно з наказом ГУ ДПС в області від 14 червня 2021 року №450, за кожною об’єднаною територіальною громадою закріплено відповідальних осіб, які здійснюватимуть взаємодію між податківцями та ОТГ. Зокрема, за Знам’янською ОТГ закріплено головного державного ревізора-інспектора Кропивницького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Віру КОВАЛЕНКО. Також з метою побудови ефективної комунікації з територіальними громадами та забезпечення надання актуальної та повної інформації про стан бази оподаткування, а також формування збалансованої бази об’єктів оподаткування – було обговорено питання формування податкового паспорта по територіальній громаді.

Віра КОВАЛЕНКО повідомила, що відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.    Пунктом 286.1 ст. 286 ПКУ встановлено, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Згідно з п. 288.1 ст. 288 ПКУ підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 01 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 01 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни, проводити роботу щодо необхідності своєчасного оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Зазначена інформація необхідна для своєчасного обчислення і справляння плати за землю.