Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Добровеличківській ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбулася зустріч з платниками податків на тему: «Актуальні питання у застосуванні програмного РРО»

опубліковано 19 липня 2021 о 09:58

У Добровеличківській ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбулася зустріч з платниками податків, які застосовують РРО. На запитання платників відповідав начальник Добровеличківської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Сергій ПОЛІЩУК.

Так, наведемо найактуальніші питання платників:

- Коли розпочнеться перший етап необхідності застосування ПРРО?

Перший етап розпочався з 1 серпня 2020 року. До застосування ПРРО можуть перейти за власним бажанням будь-які суб’єкти господарювання, які:

до цього застосовували класичні РРО і вирішили застосовувати програмні РРО, у тому числі з причини закінчення строку експлуатації класичних РРО або незручностей, пов’язаних із застосуванням класичних РРО, наприклад Інтернет-торгівля;

до цього не застосовували класичні РРО, але досягли обсягів або розпочали діяльність, при яких застосування реєстраторів є обов’язковим, і обрали для застосування не класичний, а програмний РРО;

учасники платіжних систем, які застосовують програмно-технічні комплекси самообслуговування з приймання готівки для подальшого її переказу, які до цього мали вже застосовувати РРО і для яких з 1 серпня будуть посилені вимоги та встановлено, що використання ПТКС, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим РРО та/або ПРРО), забороняється.

Законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з класичним  РРО програмного реєстратора розрахункових операцій.

Тобто, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно   до вимог Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.

Звертаємо увагу, що у разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

- Який порядок реєстрації та застосування ПРРО?

Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій;

Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн.

Дія Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їхні господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які із застосуванням ПРРО здійснюють розрахункові операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у готівковій та/або безготівковій формі, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, операції з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Програмний реєстратор розрахункових операцій (далі - ПРРО) - програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та / або програмного рішення, яке використовується на будь-якому пристрої і в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі та / або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операції з приймання готівки для подальшого переказу.

Використовувати ПРРО за бажанням можуть будь-які суб'єкти господарювання з 1 серпня 2020 року. Також немає заборон на одночасне використання одним суб'єктом господарювання ПРРО і класичних РРО.

Обов'язкове використання РРО або ПРРО для ФОП – платників єдиного податку II - IV груп почнеться з 1 квітня 2021 року.

Реєстрація (перереєстрація, скасування реєстрації) ПРРО здійснюється у такому порядку.

Після установки програмного рішення (у тому числі безкоштовного) на відповідний пристрій ПРРО підлягає реєстрації відповідно до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого Наказом № 317.