Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» заступника начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Світлани Кондратюк на тему: «Ліцензія на зберігання пального для власних потреб – 2021»

опубліковано 11 червня 2021 о 11:26

«Гаряча лінія» заступника начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Світлани Кондратюк на тему: «Ліцензія на зберігання пального для власних потреб – 2021». Пропонуємо відповіді на питання, що надійшли:

Питання 1. Які умови отримання ліцензії на зберігання пального для власних потреб?

Відповідь. Умовами отримання ліцензії на зберігання пального для власних потреб:

  • Є місце зберігання (резервуари з або без паливнороздавальними колонками);

  • Підприємство зберігає пальне виключно для власних потреб, наприклад, заправки техніки, яка знаходиться на балансі (трактори, автомобілі, тощо);

  • Підприємство не здійснює продаж пального (це окрема ліцензія);

  • Підприємство не зберігає у себе пальне інших підприємств (окрема ліцензія).

Питання 2. Які об»єми та час зберігання пального?

Відповідь. В Законі №481 не визначено граничний об'єм пального, також немає обмежень по строку, з якого починається "зберігання". Зберігання 100 літрів пального, як і 200 кубів потребує наявність у Підприємства відповідної ліцензії.

Питання 3. За яких умов потрібно реєструвати акцизний склад?

Відповідь. При досягненні певних умов (великі обсяги пального, зберігання для продажу, тощо) додатково до ліцензії потрібно реєструвати акцизний склад. Саме по собі зберігання пального не є підставою для реєстрації акцизного складу.

Питання 4. Які умови для оптового або роздрібного продажу пального та його перевезення?

Діяльність із виробництва та продажу пального підпадає під дію нового закону (вказати який Закон), а відповідно потребує ліцензії. Оптовий продаж може здійснюватись без місця зберігання. Перевезення пального у бензовозі потребує отримання окремої ліцензії. Використання бензовозу для зберігання пального - неможливе.

Питання 5. Сільгосптоваровиробники, які закуповують пальне та зберігають його на своїй території задля подальшого використання, чи повинні мати відповідну ліцензію і вчасно її подовжувати?

Відповідь. Ліцензії на пальне зобов’язані отримати й сільгоспвиробники, які є платниками єдиного податку четвертої групи та використовують пальне виключно для власних потреб.

Важливо нагадати, що суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце його зберігання.

Алгоритм дій щодо подовження ліцензії на зберігання пального такий: суб’єкт господарювання повинен щорічно вносити річну плату за ліцензію на зберігання пального за кожний наступний рік дії відповідної ліцензії до закінчення строку, зазначеного на оригіналі ліцензії у відмітці про поточне щорічне внесення плати в сумі 780 грн і зараховується до місцевих бюджетів по місцю здійснення діяльності. Після здійснення чергового платежу дія ліцензії продовжується ще на один рік.

Для продовження дії ліцензії суб’єкт господарювання повинен подати до Головного управління ДПС в області за місцем розташування місць зберігання пального такі документи:

  • заяву про внесення чергового платежу;

  • копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату;

  • паперовий оригінал ліцензії (на ньому буде проставлятися відмітка про внесення плати на наступний рік).